Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Pole na Hané jsou bez sněhu

09.01.2012 12:48

Pole na Hané jsou bez sněhu, což může mít podle odborníků negativní dopad na úrodu zemědělců. Současné počasí přispívá k přenosu viróz, další škody mohou na porostech napáchat hraboši a další škůdci, kterým dosavadní průběh zimy svědčí. Zda a jak velké škody zemědělcům vzniknou, budou podle něj pěstitelé vědět na jaře. Šéf celostátní Agrární komory Jan Veleba však nepříznivé předpovědi svých kolegů z Hané mírní. Z celostátního pohledu prý úroda zatím ohrožena není.
Sníh půdě určitě chybí. Na jaře by mohl být kvůli tomu nedostatek vláhy. K tomu jsme navíc zaznamenali nebývale suchý podzim. Největší dopad sucho může mít na ozimy zaseté v pozdější době.
Problémy na polích na Hané se začínají projevovat už nyní. Už teď se objevují fleky na řepkách. Některé způsobili hraboši, další souvisí s tím, že porosty byly pozdě zaseté.
Zatím do této chvíle se toho mnoho neděje. Naopak ty poslední týdny přinesly vláhu, která z podzimu chyběla.U porostů, které byly sety buď pozdě nebo trpěly nedostatkem vláhy, teď díky té vláze a počasí nad nulou se ta vegetace znovu probudila a má to naopak účinky příznivé. Vláhy by přesto mohlo být víc a pokud nenapadne sníh a přišly by znenadání kruté mrazy, mohlo by to porosty poškodit.
Na začátek ledna nezvykle teplé počasí podle Veleby naopak svědčí podnikům s živočišnou výrobou, kterým snižuje náklady na odklízení sněhu, posypy či vytápění stájí.
Pěstitelům obilovin z Olomouckého kraje letos meziročně vzrostla podle odhadů Českého statistického úřadu produkce obilovin. Na základě zjišťování k 15. říjnu ji statistici odhadli na 645.553 tun, v roce 2010 to bylo 520.048 tun. V celém Česku loni sklizeň obilí meziročně vzrostla o jednu pětinu na nadprůměrných 8,2 milionu tun.