Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Poslední letošní plody stromů

26.11.2013 14:52

JeřabinyListopad už se chýlí ke konci. S koncem měsíce se nám také blíží začátek zimy. Konec tohoto podzimního měsíce je také už posledním obdobím, kdy máme možnost na zahradě něco udělat. Prosinec už je spíše měsícem zimy, tomu také odpovídají teploty, které už bývají po celý den blízko nuly nebo pod bodem mrazu. V noci už teď můžeme pozorovat nízké teploty a ranní „zmrzlo“ už nás také nepřesvědčí k delšímu pobytu na zahradě. V tomto měsíci už máme veškerou zeleninu sklizenu. Česnek a cibuli jsme už také zasadili, aby nám další rok správně rostly a byly dostatečně silné. Jablka jsou sklizena, pouze některé zimní odrůdy teprve očesáváme. Mimo jablka na stromech nezůstalo nic, jednou z mála dalších výjimek jsou jeřabiny.

  • JEŘABINY – jsou stromy s pěkně větvenými listy. Mají našedlou kůru, která je hladká. Nejsou to nijak statné stromy, ale hezky se větví a lze z nich vypěstovat stromky různých tvarů. Díky svým listům nám také mohou krásně probarvit podzimní zahradu. Barví se do žlutohněda, někdy do oranžova. Na těchto stromech však dodávají tu správnou podzimní atmosféru plody - ty jsou na podzim krásně červené. Strom jeřabiny můžeme na zahradě mít v několika odrůdách. Nejčastěji ho můžeme vidět jako planý strom; ten se nazývá jeřáb ptačí. Jeho název je trefný. Plody na těchto stromech vydrží celou zimu, právě proto jsou vítanou pochoutkou pro ptáky, kteří u nás v zimě hnízdí nebo jenom zimují. Plody této odrůdy nejsou příliš chutné, proto je můžeme použít například jako dekoraci. Jeřáb český krasový je endemit Českého krasu. Tento jeřáb se odlišuje tvarem listů, které nejsou zubaté, připomínají spíše habr. Jeho plody také nejsou jedlé. Kultivar jeřábu sladkoplodý jeřáb je jedlou odrůdou. Plody jsou chutné, šťavnaté a sladké. Tyto plody můžeme využít do džemů, čajů, salátů a podobně. Jsou zdravé díky obsahu vitamínů a prospívají našemu organismu. Mimo jiné snižují hladinu krevního cukru, proto jsou vhodné i pro diabetiky. Pokud bychom užívali lžičku rozmačkaných jeřabin třikrát za den, můžeme tím snížit možnost různých onemocnění. Dále můžeme vlastnit jeřabiny černé (arónie). Ty mají lehce natrpklou chuť a často se využívají v kompotech. Už z názvu můžeme poznat, že tento strom má plody černé, tím se liší od předešlých tří druhů.

Jeřabiny jsou v současné době posledními plody, které na stromech můžeme zahlédnout. Pokud je to jeřabina ptačí, necháme ji tam, v zimě tím tak pomůžeme řadě ptačích návštěvníků. Pokud je to jeřabina jedlá, můžeme ji otrhat a ochutnat třeba s medem či jogurtem. Jeřabiny jsou velmi zdravé a našemu organismu tato vitamínová bomba jen prospěje. 

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia