Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Pozor na výběr bezpečných keřů a stromů

10.05.2013 12:12

Zahrada už nám krásně rozkvetla, šeříky nám zahradu provoněly a jejich květy zdobí každý kout zahrady. Začíná nám také rozkvétat skalka plná nádherně zbarvených drobných kvítků. I stromy už kvetou a nejinak jsou na tom i keře. Co bychom o obyvatelích, které jsme do zahrady vysadili, měli vědět? U živočichů většinou platí, čím pestřejší barvy, tím více jedovatý druh. U rostlin se tohoto postupu nemůžeme držet, mohli bychom na to totiž doplatit. Nejčastější problémy vznikají, když si zahradu koupíme, nebo zdědíme. Nemáme tušení, co nám na zahradě roste, hlavně, když to hezky vypadá. Tyto zahrady jsou číhajícím nebezpečím pro děti, ty totiž jedovatou rostlinu nepoznají; jak by také mohly, když ji nepoznají ani rodiče.

Pokud nechceme mít v zahradě jedovaté druhy, budeme muset rapidně změnit osazenstvo zahrady. Krásně kvetoucí zlatý déšť, ten na zahradě můžeme nechat, ale jen v tom případě, že jsme si název stejně jako většina lidí zaměnili se zlaticí. Pravý zlatý déšť neboli štědřenec odvislý je jedovatý keř. Po požití již několika semen může nastat otrava. Plody tohoto keře jsou silně jedovaté, větší množství zkonzumovaných semen může způsobit ochrnutí dýchacích cest, které může vést k udušení. Krásná popínavá dřevina vistárie, známá jako modrý déšť, je také jedovatá. Mezi popínavé rostliny, které mohou způsobit zvracení, bolesti břicha a kloubů patří také břečťan. Tyto dvě popínavé rostliny jsou mírně jedovaté, především jejich plody. U břečťanu tmavě modré bobulky, u vistárie lusky plné plodů. Častým společníkem, především v odvětví živých plotů, je zimostráz. Tento stálezelený keř je silně jedovatý. Může způsobit ochrnutí centrálního nervového systému. U toho keře je jedovaté vše, jak kůra, tak listy. Další krásně se zelenající společník je tis. Má krásné červené míšky, které chrání plody. Ty jsou na celém stromě jedinou nejedovatou částí. Bývají často konzumovány zimním ptactvem. Ve starších zahradách můžeme narazit na keř s tmavými bobulemi. Tento keř se jmenuje ptačí zob. I přes to, že tyto keře ptáci ozobávají, bobule jsou pro člověka jedovaté. Krásně kvetoucí lýkovec nebo brslen evropský patří také mezi jedovaté křoviny.

                V současné době se na zahradách vyskytuje nepůvodní okrasný strom zvaný škumpa. Tento strom má na podzim krásně zbarvené listy, ale i hroznovité plody. Ty jsou však jedovaté. Při dotyku mohou způsobit nepříjemnou kožní vyrážku nebo alergickou reakci. Další často vysazované stromky a keře jako je túje, cypřiš nebo jalovec jsou slabě jedovaté. Využívají se také k farmaceutickým účelům, k výrobě léků.

Jaké jsou tedy jedovaté stromy a keře? Největší pozor bychom si měli dávat na štědřenec odvislý (Laburnum anagyroides), vistárie (Wisteria), zimostráz (Buxus sempervirens), tis (Taxus baccata). Dále bychom si měli dávat pozor na druhy, jako jsou břečťan (Hedera), škumpa (Rhus), jalovec (Juniperus communis), zerav (Thuja), cypřiš (Chamaecyparis), brslen evropský (Euonymus europeus), ptačí zob (Ligustrum).

 

Autor: Radim Dvořák