Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Příprava na výsadbu

22.02.2014 11:45

Sazenice stromkůÚnor už je za svojí polovinou a opět se nám více přiblížil měsíc březen a s  ním i jaro. Počasí naznačuje, že se zima letos neobjeví, a tak se můžeme pomalu pustit do zahradnických prací. V  únoru se věnujeme výsadbě semínek do květináčků. Předpěstováváme zelenianu papriky i rajčata na výsadbu. Stále se můžeme věnovat odebírání roubů ovocných dřevin. Mezi klasické předjarní práce patří řez stromů. Do této činnosti se pustíme co nejdříve, dokud ve stromech proudí co nejméně mízy. Zahradu však zatím neodzimováváme. Pokud je někde zazimování rostlin odfouknuté nebo zničené, opravíme. Stále se zima může vrátit. Výkyvy teplot mezi nocí a dnem jsou velké a proto stále necháme zahrádku zazimovanou, aby si s  těmito výkyvy poradila. V  zimě jsme také přemýšleli, co budeme na jaře sázet a kam. Na tuto činnost se také můžeme začít připravovat. Přímo stromy nesázíme. Připravujeme pro ně místa. Nyní je ideální čas na to, abychom vykopali jámy, do kterých budeme stromky sázet. Jak by taková jáma měla vypadat a kdy ji kopat?

Jámu je dobré vykopat s  předstihem. Díky tomu se dostatečně provzdušní. Než začneme jámu kopat, nachystáme si nářadí. Určitě budeme potřebovat pracovní rukavice. Dále si nachystáme důležitého pomocníka – rýč, a v  neposlední řadě budeme potřebovat krumpáč. Začneme rýčem, tím si vyznačíme velikost jámy. Dále narušíme půdu za pomoci krumpáče. Tím zamezíme, abychom vytahovali velké hroudy, které se hůř drolí a nelze je správně přisypat ke kořenům stromku. Jáma by měla být dostatečně hluboká, ne však příliš. Stromek by měl být stejně hluboko, jako byl zasazen ve školce. Pokud jej zasadíme příliš mělce, bude trpět suchem a při větru se může vyvrátit. Jáma by měla být také dostatečně široká. Ideálně poryjeme okolí jámy, aby byla půda dostatečně provzdušněná. V  lehkých písčitých půdách je lepší přidat kompost na dno jámy, aby měly stromky ze začátku dostatek živin, které přispějí k  lepšímu zakořenění a lepšímu růstu.

Na závěr nářadí dostatečně očistíme, poté uklidíme. V  sušších letech můžeme na závěr prolít jámu, aby měl stromek dostatek vláhy. Nyní už stačí čekat na správné období, kdy můžeme začít stromky sázet.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia