Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Připravujeme balkony a okna na balkonové květiny

15.02.2014 11:27

Petunie - balkonové květinyTeploty nám stále nedovolí ukázat rozkvetlou krásu květin, které na zahradě máme. Vidět můžeme pouze sněženky či bledule. Už nyní však můžeme využít teplé místnosti, ve kterých můžeme začít vysazovat květiny do truhlíků. Čím truhlíky osázet?

  • Petúnie - tuto krásnou květinu můžeme sehnat také v  převislé formě. Barevné květy pak v  létě krásně rozzáří okna, pod kterými budou vystaveny tyto překrásné rostliny. Tyto květiny potřebují kvalitní půdu a hnojení. Díky této dvojici budou mít pak velké množství plných květů, ze kterých se budeme moci těšit celé léto. Hnojiva a zeminu pro petúnie můžeme zakoupit v  téměř každém obchodě, kde mají zahradní oddělení.
  • Kalibrachoa - má podobné květy jako petúnie, pouze jsou mnohem menší. Má dlouhé šlahouny plné krásných kvítků. Barev má tato rostlinka spoustu. Proto můžeme kombinovat a do jednoho truhlíku zasadit i více barev této nádherné letničky. Zeminu můžeme použít s  určením „pro balkonové rostliny“.
  • Vitálka - je drobná květina s  nádhernými malými květy. Poléhavá až převislá letnička nás naladí svojí krásně žlutou barvou. O tuto rostlinu se příliš starat nemusíme. Až do podzimu jsou totiž staré seschlé květy překrývány novými svítivě žlutými. Půda nemusí být žádná speciální, stačí, když ji sem a tam přihnojíme. Odvděčí se nám krásnými drobnými „slunečničkami“.
  • Osteospermum - je nádherná letnička s  velkými květy. Pochází až z  Afriky a roste v  keříčcích. Květy jsou v  barvách fialové, růžové či růžovobílé. Pokud ji umístíme na slunce, bude nám kvést celé léto. Nepotřebuje ani příliš mnoho zálivky. Pozor však na vyschnutí, to by nemělo nastat nikdy.
  • Ostruhatka - pokud máme rádi růžové jemné květy, je to ideální rostlinka na zjemnění květinové kompozice. Má drobné výhonky obsypané krásnými květy. Její drobné květy často lákají včelky, proto u našeho okna bude poměrně živo.
  • Plaménka - častěji na záhonech, avšak i v  truhlíku vytváří krásný koberec. Z  truhlíku přepadá a tvoří tak krásnou dekoraci u okna nebo na balkóně. Je tvořena spoustou růžových nebo fialových kvítků. Nemá ráda sucho, stát ve vodě by však také neměla.
  • Vějířovka - jak již z  názvu vyplývá, květy tvoří drobné vějířky. Nejčastěji se můžeme setkat s  fialovou barvou květů. Není to však pravidlem, jsou i bílé nebo žluté. Tato letnička potřebuje dostatek slunce. Potřebuje dostatek hnojiva a hlavně dostatek vody. Na podzim ji můžeme množit řízkováním.

Takto zasazené květiny v  truhlících nás budou těšit celé léto. Nyní si je můžeme zasadit v  teplých místnostech. Stačí už jen vyčkat na vhodné počasí, kdy je budeme moci vystěhovat za okna nebo na balkony, kde budou tyto rychlené květinky krásně kvést.
Rozkvetlý balkon - foto použito i balkony Vladeko


 

Autor: Radim Dvořák, www.balkonove-kvetiny.cz , Foto Fotolia,