Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Připravujeme krmítko pro ptáky

22.10.2013 12:20

KrmítkoZima už pomalu vystrkuje růžky. Znát je to především na nočních a ranních teplotách. Tráva pokrytá bílými krystalky už není zas taková vzácnost. Stále však zima nepropukla naplno. Přes den se teploty stále dostávají vysoko nad nulu a stromy si ještě ponechávají zbytky krásně zbarveného listí. Říjen se brzy přehoupne a vypukne měsíc, kdy všichni očekávají první sněhovou nadílku. Přelom října a začátek listopadu je obdobím, kdy pomalu ptactvo začíná strádat. Proto bychom pomalu měli začít vyvěšovat ptačí krmítka.

Jaké krmítko? Pokud nejsme zrovna kutilové, můžeme si krmítko zakoupit. V současné době můžeme na trhu zakoupit několik stovek různých krmítek. Většina však nesplňuje požadavky. Co se týče ceny, pohybuje se od stokoruny do několika tisíc. Ty nejdražší už neplní tolik účel krmítka, jako spíš estetického doplňku v zahradě. Když vybíráme krmítko, měli bychom hledět na materiál. Ideální jsou dřevěná krmítka. Nejen, že působí estetickým dojmem, ale také lépe zapadají do krajiny. Plastová krmítka mohou obsahovat ostré hrany, které ptákům mohou ublížit. U dřevěných krmítek pak dáváme pozor na vyčnívající dráty, šrouby a hřebíky. Všechny tyto detaily mohou hrát velkou roli v životě ptáčka, který k nám bude pravidelně létat k občerstvení.

Krmítko by také mělo mít dostatečně velkou stříšku. Musíme počítat s tím, že na něj bude sněžit a pršet. Pokud by napadal sníh dovnitř krmítka, krmení by navlhlo a ptáci by jej nechtěli. Proto musí být stříška dostatečně veliká. Také by neměla být rovná. Ze šikmé plochy bude sníh klouzat dolů a nebude se zde držet. Dále by krmítko mělo mít zvýšený okraj, tím zamezíme zbytečnému vypadávání krmení.

Pokud máme dostatečně zastřešené krmítko, můžeme jej umístit prakticky kdekoliv. Musíme však mít na mysli, že by ptáci měli být dostatečně chráněni před šelmami, nejčastěji před kočkou. Proto jej neinstalujeme příliš nízko nad zemí. Ideálně jej nainstalujeme na dostatečně vysoký kůl. Pokud máme závěsné krmítko. Neinstalujeme jej tak, aby se do něj mohla kočka dostat. Proto by nemělo vyset poblíž větve či parapetu.

Pokud dodržíme všechny tyto zásady, můžeme se pustit do přikrmování ptáčků. Nebude dlouho trvat a ptáci budou pravidelně létat občerstvovat se k našemu krmítku.

 

Autor: Radim Dvořák