Připravujeme sklep na podzimní úrodu
Zima se nám rychle blíží. Tomu nenasvědčují jen rostliny a nedostatek slunce. Nasvědčují tomu také ranní mrazíky a nízká teplota přes den. V tomto období se věnujeme uskladňování různých druhů rostlin, zeleniny, ovoce. Kam to vše uskladníme? Ideálně do sklepa. Tmavý sklep, kde ani v zimě neklesnou teploty pod nulu, je ideální pomocník při skladování užitkových plodin. Pokud jsme sklep nikdy nepoužívali, měli bychom se pustit do rekonstrukce. Vždyť třeba na uskaldnění brambor není nic lepšího.
Prvně se pustíme do vyčištění. Začneme od stropu. Použijeme rýžový smeták, za jeho pomoci se zbavíme nečistot a především pavučin. Není nic horšího, než v zimě chodit do sklepa pro plodiny a po každé návštěvě se vymotávat z pavučin. Následně se pustíme do stěn, ty jsou také potřeba omést. Jakmile jsou ometeny, ještě použijeme zednické kladivo. Tím odstraníme odlupující se kousky omítky, uvolněný beton nebo kámen. Nyní máme čisté stěny i strop. Pokud si ze sklepa neděláme obytnou místnost, větší pozornost stěnám ani stropu věnovat nemusíme. Nyní se vrhneme na podlahu. Ta je plná pavučin ze stěn a stropu, plná také dalších nečistot, které se tu za roky neužívání nastřádali. Tuto špínu vyvozíme. Na zem nasypeme vrstvu písku nebo drobného štěrku. Okolo 5cm. Do tohoto štěrku pak vkládáme venkovní dlaždice. Toto je nákladnější řešení. Pokud si jej nemůžeme dovolit, použijeme rýč a lopatu, srovnáme zem do roviny a udusáme. Nyní máme sklep nachystaný. Teď potřebujeme police. Ty buďto zakoupíme nebo vytvoříme. K tvorbě stačí cihly, z těch vytvoříme podpěrné sloupky. Sloupek by měl být tak vysoký, aby se pod něj vešla přepravka nebo bedýnka s plodinami. Na sloupek položíme pevná prkna nebo kovové mříže. Stejným způsobem pokračujeme v dalších patrech.
Nyní už máme prostor na uložení plodin. Ještě než vložíme do sklepa plodiny, nainstalujeme si sem světlo. Následně sklep vysíříme. K tomu poslouží sirné knoty. Ty lze koupit téměř v každé drogerii. Na metr krychlový pak budeme potřebovat asi osm až deset gramů síry. Za zhruba čtyřicet korun dostanete balení s 200g. Při síření sklepa by v této místnosti neměla teplota klesnout pod 12°C. Celý proces trvá asi 2 hodiny. Po vysíření je potřeba sklep pořádně vyvětrat. Následně můžeme stěny natřít vápenným mlékem s přídavkem modré skalice.
Nyní můžeme do sklepa vkládat přepravky, krabice, bedýnky, kyblíky a podobně, plné plodin, které jsme přes rok vypěstovali.
Autor: Radim Dvořák © Tomas Skopal - Fotolia.com a varimezbrambor.cz