Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Připravujeme zeleninový záhon na jaro

19.03.2013 10:29

V březnu naše zahrádka odpočívá. Stromy ještě zavalil sníh a odzimování zahrady se opět oddálilo na -5°C. Sníh střídá déšť a konečně je tu slunce, jeden slunečný den nás vytáhne na zahradu a naláká na příchod jara. Ten se nekoná, další den fouká a paprsky vystřídaly sněhové vločky.

Zeleninový záhonNení však všem dnům konec. Na zahradníka si můžeme zahrát i za okny, kdy nás do zad příjemně hřeje krbové teplo. Březen je totiž ideálním obdobím, kdy si můžeme předpěstovat zeleninu a nachystat se tak na úrodné léto. Co vše lze předpěstovat? Možností je spousta. Nejčastěji se předpěstovávají rajčata, dále kedlubny, různé druhy salátů, ale také třeba paprika. Například výsadba papriky je poměrně snadná a velice výnosná. Na jedné rostlince nám za rok může vyrůst až 8 krásných a velkých červených paprik, za které bychom utratili v obchodě spoustu peněz.

Začít bychom měli nákupem, či vytažením nachystaných semínek. Dále je důležité rozmyslet si, jaké množství spolkne naše zahrádka a taky kolik rostlinek jsme schopni doma umístit. Pokud nevlastníme skleník, ideálním pomocníkem je v domě vnitřní parapet. Pokud není schován pod přezimujícími kytkami, máme napůl vyhráno.

Základem je prostor

Pokud máme vymezený prostor pro sazeničky, můžeme začít sázet. Další problém je, do čeho? Pokud nechcete utrácet každý rok za nové květináčky, je dobré se na tuto činnost připravovat už během roku. Schovávejte si kelímky od jogurtů, plastové misky od masa apod. Pokud máme misku, stačí do ní nasypat hlínu a lehounce zatlačit semínko. To by nemělo být zatlačeno příliš hluboko, aby vyklíčilo. Zatlačte je max. 0,5cm do půdy. A do jaké hlíny vlastně budeme semínka sázet? V každém hypermarketu je k dostání substrát na výsadbu zeleniny.

Sbírejte kelímky, krabičky, kupte hlínu a vytáhněte semínka

Pokud se nám často stává, že rostlinka uhnije, je to v důsledku přemokření. Jednoduché opatření je i proti tomuto problému. Vezmeme krabičku, tu ze spodu dvakrát nastřihneme, do krabičky strčíme starou látku s dvěma ocásky. Tyto ocásky prostrčíme nastřihnutými otvory. Látku zasypeme a zasadíme rostlinky. Celou krabičku poté položíme do větší misky, nebo na starý plech krabičku podložíme dřívky, aby neležela přímo na dně. Na plech nalijeme vodu tak, aby hladina dosahovala lehce nad dno krabičky. Látkové ocásky, které jsou v kontaktu s vodou nám tak zajistí, že substrát bude stále vlhký, ale rostliny se nebudou topit.

Klíčení semínek trvá dva až tři týdny, po této době už vidíme zelené stonky. Pokud pěstujeme několik odrůd či druhů, může se nám stát, že nevíme, co nám to vlastně klíčí. Je proto dobré si při výsevu značit co kde sázíme. To můžeme provádět pomocí lihových fixů, nálepek apod. Jakmile máme rostlinky označené, víme, kam je můžeme sázet. Než se však vysadí ven, uplyne ještě nějaký ten den. Nutností však je rostlinky, které už mají více než 4cm, rozsadit. To provedeme následujícím způsobem. Do vyšších kelímků nasypeme hlínu a pomocí čajové lžičky podebereme rostlinku a přemístíme do nového květináče. Pak ji lehce zatlačíme a obsypeme substrátem. Vedle ní zapíchneme špejli, která ji bude podpírat.

Pokud nemáte hlubší kelímky, ideálním pomocníkem jsou ruličky od toaletního papíru. Rostlinky do nich zasadíme obdobně jako do kelímku či květináče. Tyto ruličky mají jednu nespornou výhodu. Jakmile se dostaneme k přesazování do záhonu, jednoduše vezmeme ruličku s rostlinkou, zasadíme ji, zasypeme a upevníme. Papírová rulička se za chvíli rozloží a rostlina dále roste. Nebojte se proto experimentovat při výsadbě, často mále změny mohou ušetřit spoustu času a místa.

 

foto © amenic181 - Fotolia.com