Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Prodeje nových domů a bytů stále klesají

23.01.2013 09:57

Ne zrovna růžová ekonomická situace v Evropě, a samozřejmě i u nás v České republice, se projevuje negativně v konkrétních oblastech naší ekonomiky, Jedním z nejvíce zasažených sektorů je bezpochyby stavebnictví, a to jak ve velkých liniových stavbách typů dálnic, tak i ve výstavbě a prodeji rodinných domů a bytů.

V nejbohatším regionu – hlavním městě Praze – není také situace zrovna růžová. Podle údajů velkých developerů klesl v první polovině roku 2012 prodej nových domů a bytů o 15%. Průměrná cena bytu dosahuje necelých 58 tisíc korun za metr čtvereční obytné plochy. Pokud developeři doufali, že prodeji nových bytů a domů napomůže očekávané zvýšení horní sazby DPH od Nového roku, mýlili se. Prodeje na změnu sazeb DPH prakticky nereagovaly a drželi se dále v líném a pomalém tempu předchozího období.

Situace na trhu ale není v celém oboru stejná, výjimku v pozitivním smyslu slova tvoří projekty, které jsou něčím jedinečné, unikátní. Kategorií samou pro sebe jsou luxusní byty a domy, které se prodávají na náladě trhu prakticky nezávisle. Další , možná trochu překvapivou výjimkou, je kategorie nízkoenergetických domů a bytů. Ani zde ale už zájemci neberou jakýkoli byt, ale vybírají si z relativně široké nabídky. Jejich požadavky jsou jasné – bydlet ve městě, ale zároveň v klidné části, ideálně v přírodě, s výbornou dopravní dostupností, a to i městskou dopravou. Očekávají velmi dobrou občanskou vybavenost v blízkém okolí bytu – doba satelitů postavených v polích za městem je už dávno pryč. A zdaleka ne všechny nabídnuté projekty tyto náročné podmínky zákazníků splňují.

Dobrým příkladem, jak nabídnout pro zákazníky zajímavý projekt, jsou pasivní domy společnosti JRD, které v současné době dokončuje na dvou místech v Praze – v Malešicích a Strašnicích. Oba projekty pasivních bytových domů jsou zasazeny do unikátního místa , nedaleko centra a přesto v přírodě.  Prostředí je právě jedním z hlavních důvodů velkého zájmu o tyto byty v Malešicích – rozlehlý malešický park  s projektem přímo sousedí, a nabízí alternativu hlučnému a uspěchanému městskému prostředí.   

Oba bytové komplexy jsou ideální pro rodiny s dětmi – ke každému z bytů je přidružena velká zahrada o ploše 250m2, která pak plynule navazuje na blízký park.  Pokud jste hledali klid v centru hlavního města, jste na správné adrese. Samozřejmostí pro oba projekty luxusních bytových domů je vysoká míra úspory energií, a promyšlené dispozice jednotlivých bytů. Projekt bude dokončen v roce 2014 , ale devoleper JRD nemá potíže s umístěním bytů na pražském realitním trhu. Byty nebo bytové domy podobné těmto ani v době krize nebudou mít problém s umístěním, na rozdíl od průměrných projektů, kterými je trhy v současnosti zaplaven.

Fotogalerie: Bytové domy Malešice