Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 625
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8406


Prodlužte si léto a zastřešte Váš bazén

16.08.2013 19:44

Letošní léto i jaro je bezpochyby možné označit jako počasí extrémů. Zatímco začátek dubna a celý květen to vypadalo, že sluníčko na zahradu vůbec nedorazí, červenec a srpen o sobě daly vědět naopak dlouhotrvajícími vedry. Zdá se tedy , že v našich klimatických podmínkách je sezona na koupaní dosti nejistý podnik. Opak je však pravdou – i v našem klimatickém pásmu je možné si koupání doma na zahradě užít po delší dobu než jednoho dvou měsíců. Stačí pouze jediné – zastřešit bazén.

Pokud nejste zrovna otužilci, je možné si díky zastřešení sezonu opravdu výrazně prodloužit, jak je patrné z následujícího grafu. V chladných měsících dubnu a květnu, kdy by teplota v běžném, nezastřešeném bazénu, byla kolem 15 stupňů , se v bazénu se zastřešením zvedá už na teploty kolem 20 stupňů, což už  je teplota, u které se o koupaní nechá uvažovat.

 

Graf tepelného využití zdroj albixon.cz

 

Teplotu vody navíc ještě můžeme zvýšit vytápěním vody v bazénu – tzv. tepelným čerpadlem. Tepelné čerpadlo je zařízení, které podobně jako chladnička dokáže odebrat z okolního vzduchu energii i při nízké teplotě, a pomocí kompresoru a speciálního chladícího media pak odebrané teplo přes výměník dodat vodě ve Vašem bazénu. Při použití tohoto řešení vytápění je zastřešení bazénu už prakticky nutností, abychom neztráceli pracně akumulované teplo přes noc, kdy je vzduch zvláště v jarních měsících citelně chladnější.  Efektivní je použití čerpadla v celkem velkém rozmezí teplot vzduchu – od 5 stupňů výše. Jeho výhodou je velmi snadná instalace, minimální zabraná plocha ( třeba oproti solárním typům ohřevu vody) a úsporný provoz.

Ne náhodou se v Čechách nachází jeden z největších evropských výrobců zastřešení bazénů v Evropě – firma Albixon . Výrobce, který začínal v 90-tých letech s výrobou malých  zahradních bazénů se vypracoval postupně na jednoho z předních evropských výrobců bazénů  a bazénového příslušenství. Bazény Albixon se už staly pojem nejen na českých, ale i evropských zahradách
Dnes se už zastřešení bazénů celkem dost výrazně vzhledově odlišují, stejně jako se vyvíjejí bazény, se mění i konstrukce i typy jejich zastřešení . Pokud máte bazén zapuštěný do země, je možné zvolit typ, který výškou příliš nevyčnívá nad okolní terén,  nebo naopak typ, který díky své velké podchozí výšce umožní bezproblémové umístění soupravy zahradního nábytku, lehátka nebo třeba elektrického grilu.