Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Ptačí budka

19.03.2014 14:32

Ptačí budkaBřezen je měsícem, kdy se začínají prodlužovat dny. Světlo střídá tmu a teplé dny střídají ty chladné. I když tuto zimu příliš těch chladných nebylo, nebyly ani natolik teplé, abychom mohli odzimovávat zahradu. Půlka března už je tu a právě nyní nastává období, kdy se do naší země pomalu vracejí ptáci, kteří se letěli na zimu ohřát do teplých krajin. Postupně se stěhují zpět do naší krajiny, do našich zahrad, kde se budou následně snažit založit rodinu. To však nejde bez pořádného obydlí - a to musí být řádně utajené. Právě těchto úkrytů rapidně v  naší krajině ubývá. Mizejí keře, nepropustné houštiny a podobná místa. Proto bychom měli těmto přistěhovalcům pomoci a vytvořit jim domeček sami.

                Proč je dobré mít ptáčky na zahradě? Na tuto otázku je hned několik jednoduchých odpovědí. Ptáci krásně zpívají a uklidňují naši mysl. Mezi nejaktivnější pěvce na zahradě patří hrdlička, žluna, pěnkava, stehlík, sýkora či strakapoud. Dále nás brání, hlavně v  jarních a letních měsících, proti dotěrnému hmyzu. Například rodinka sýkorek, která se vám na zahradě zahnízdí, je vás schopna ubránit před 150 kg hmyzu za rok.

                Pokud chceme těmto ptáčkům pomoci, máme několik možností budku koupit, v  tomto případě si připravíme větší obnos peněz. Další možností je vytvoření biotopu, který by byl vhodný pro ptáky a oni si tak zde mohli hnízdo postavit. Poslední možností je vyrobení budky svépomocí. Pokud chceme vytvořit budku sami, měli bychom si předem uvědomit, pro koho domeček stavíme. Podle toho uzpůsobíme velikost budky a především vchodu. Neměl by být příliš malý, ale ani moc velký, aby se do něj nedostali dravci. Dále bychom se měli vyvarovat největšího omylu. Tím je bidýlko. Bidýlko na budku nepřiděláváme, pokud už tam je, tak jej odstraníme. Je pro ptáky spíše na škodu, ptáci mají následně zhoršený přístup do budky.

                Nejčastější jsou budky ve tvaru domečku, při výrobě však můžeme otevřít dveře své fantazii. Budky lze vytvořit z  kmene stromu, ze starého šuplíku, kokosového ořechu a podobně. Několik návodů jak vytvořit ptačí budku můžeme nalézt na stránkách České společnosti ornitologické (https://www.birdlife.cz/index.php?a=cat.96).

                Pokud vyrobíme správnou budku, můžeme si být jisti, že nebude dlouho trvat a budku osídlí nějaká rodinka.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia