Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Puškinie

06.02.2014 15:45

PuškinieÚnor nám už začal. S tímto měsícem zima opět trochu ustoupila. V nížinách opět zmizel sníh a meteorologové nás straší s teplotami okolo +7°C. To však neznamená, že můžeme začít odzimovávat zahradu. Ty stále očekávané mrazy totiž mohou nastat ze dne na den. Pokud však nezačnou mrazy, je poměrně pravděpodobné, že se brzy dočkáme prvních jarních kvítků. Cibuloviny jako jsou krokusy, sněženky či bledule zná téměř každý. Avšak je ještě další krásná rostlinka, která kvete vedle sněženek v tomto brzkém období. Jmenuje se puškinie.

                Tyto drobné květinky pocházejí z Malé Asie a oblasti Kavkazu. U nás není původní ani jeden druh této květinky. Naše podnebí však s přehledem zvládne. Tato květina je zvyklá na vysokohorské podnebí v nadmořských výškách od 1300 do téměř 3500 m nad mořem. U nás se často vyskytuje v parcích, kde někdy zplaní. Pěstování této rostlinky není náročné, je naopak velmi snadné. Někdy ji totiž můžeme vidět i na rumištích nebo skládkách. Nepotřebuje žádný speciální substrát. Stačí jí obyčejná zahradní půda. Rostlinky jsou velmi nenáročné. Na jaře, v období květu, potřebují dostatek vláhy, kterou jim většinou zaručí tající sníh. V létě naopak vyžadují sucho, proto se nemusíme trápit se zaléváním. Cibulky sázíme na podzim a vkládáme je asi 15 cm hluboko. To je jediné, co pro tyto květiny musíme udělat. Rozmnoží se samy postranními cibulkami, proto je nemusíme každý rok vytahovat a rozdělovat. Takto nám vytvoří krásný koberec. Jakmile puškinie odkvetou, tak odstřihneme semeníky, aby se cibulky zbytečně nevysilovaly. Nyní, pokud jsme nestihli vysadit tuto překrásnou rostlinku na podzim, můžeme zakoupit již rostlé a vytvořit si tak krásné jarní kvetoucí květináče.

  • Druhy: puškinie ladoňkovitá bývá zaměňována s ladoňkou. Tvarem spíše připomíná malé hyacinty. Tento druh má modré kvítky. Puškinie hyacintovitá má bělavě modré květy a je vyšší než druh předešlý. Může dorůstat výšky až 25 cm. Tento druh si můžeme splést s hyacintem. Puškinie ladoňkovitá ADAMS tvoří husté hrozny a výškou je menší než předchůdci. Dorůstá do 15 cm. Květy jsou bělavé se sytými modrými proužky.

Pokud netrváme na krásně zeleném trávníku, můžeme na jaře nechat porůst pod stromy zahradu, a to krokusy, sněženkami a puškiniemi. Pod stromy budou kontrastní a budou vypadat moc hezky. Zároveň se jim zde bude dařit lépe než na přímém slunci. Mezi kořínky trávy se snadno proderou ke světlu a vydrží zde třeba i desítku let.

 

Autor: Radim Dvořák, www.cibuloviny.com, Foto Fotolia.com