Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Rostliny v létě

22.07.2013 20:41

Červenec je měsícem odpočinku. Začínají prázdniny a my si užíváme klid a pohodu v zahradě. Pohody si v tomto měsíci užijeme dostatek, bez práce to však nebude. Zahradu nám v tomto letním měsíci zkrášlují květiny. Proto se o ně musíme starat, za dostatečnou starost se nám odvděčí krásnými rozkvetlými zákoutími. Z půdy jsme už vytáhli cibuloviny, jako jsou tulipány a narcisy. Vznikla nám zde hluchá místa. Proto do těchto prostorů zasadíme letničky. Do těchto míst se výborně hodí aksamitníky, ty nám probarví zahradu a zároveň budou chránit okolní rostliny proti mšicím.

Jakmile nám nějaká rostlina odkvete, odstraníme seschlé květy. Pokud tyto květy ponecháme, kazíme dojem zahrádky seschlými květy a rostliny jsou navíc vyčerpávány. Stále totiž dávají květům energii, tvoří zde plody. V tomto měsíci hnojíme. Především vřesy a vřesovce přihnojíme speciálními hnojivy. Využijeme hnojivo pro kyselomilné rostliny. U těchto překrásných rostlin musíme v těchto suchých měsících dát pozor na zálivku. Tyto rostliny potřebují vlhčí půdu, proto je zaléváme častěji. Stejně tak hnojíme pivoňky a růže. U růží také dáváme pozor na plané výhonky, které rostlinu zbytečně vysilují. Výhony okamžitě odstraníme za pomoci nůžek. Opět bychom neměli zapomenout na zálivku, ta přijde nyní vhod každé rostlině. Zaléváme ráno nebo večer, přes den je příliš horko. Také bychom měli zalévat pouze ke kořenům. Listy nezaléváme, rostliny tak budou méně náchylné na plísně.

  • Jako hnojivo můžeme využít banánovou slupku, tu stačí zahrabat k rostlině, brzy se rozloží a je bohatá na draslík.

Pokud jsme ještě nezastřihli živý plot, měli bychom se této činnosti věnovat nyní. Plotu dáme tvar a následně jej zalijeme a přihnojíme. Tím docílíme lepšího vzhledu a husté koruny. Kosatce po odkvětu zkrátíme, tím docílíme lepší výživy oddenků. Následující rok oddenek zásobí energií celou rostlinu plnou květů. Po 3–4 letech vytáhneme kosatce z půdy a rozsadíme je. Při rozsazování odstraníme pouze staré části oddenků. Zůstane jen mladý oddenek se spoustou drobných kořínků. Rány zasypeme dřevěným uhlím, aby rostlina příliš dlouho nekrvácela. Takováto rostlina se výborně ujme a krásně pokvete. Kosatce nesázíme hluboko, u některých druhů jsou oddenky jen těsně pod zemí a částečně jsou vidět.

Rostliny, které jsou na slunci, mají ztvrdlou půdu okolo, proto ji minimálně jednou za 4 dny prokypříme. Tím se dostane voda přímo ke kořenům. Těmito činnostmi dosáhneme krásně rozkvetlé a prosperující zahrady, ta nás bude těšit svými barvami ještě několik týdnů.

Autor: Radim Dvořák © Tomasz - Fotolia.com