Sběr ovocných plodů
Červen je měsícem, kdy dozrávají první ovocné plody. Doba kdy nám plody dozrají, je různá. Záleží na spoustě faktorů, které zrání plodin ovlivňují. Jedním faktorem a zároveň nejznatelnějším je počasí. Pokud zažíváme rok, kdy je nedostatek slunečního svitu a převládají bouřkové dny, mohou plody dozrát až o několik týdnů později. Naopak při vysokých teplotách a dnech plných slunce, dozrávají plody dříve. Slunce také ovlivňuje cukernatost plodů. Dalším faktorem je odrůda ovoce. V současné době je trh plný křížených a řízkovaných rostlin. Proto si můžeme vybrat druhy ovoce, které dozrávají dříve, nebo odrůdy ovoce, které jsou známé pod názvem pozdní. V měsíci červnu dozrávají druhy ovoce jako jsou třešně, jahody nebo také rybíz a maliny.
Při sklizni třešní bychom měli dodržet určité zásady. Sklizeň třešní může probíhat od května do konce června nebo i do začátku července. Plody sbíráme ve dne, kdy není příliš slunečno. Při slunečném počasí sbíráme plody v ranních, nebo podvečerních hodinách. Třešně trháme se stopkami, tím zajistíme výdrž plodů a menší kazivost. Pokud je trháme bez stopek, rychleji se nám zkazí a spoustu jich budeme muset vyhodit. Přebytek třešní následně zavaříme a necháme na zimu. Zbylé třešně uschováváme v chladu. Vydrží delší dobu.
Jahody dozrávají celé léto, jsou rostliny stáleplodící nebo jednoplodící. Jahody dozrávají postupně a postupně je také sklízíme. Neměli bychom je sklízet předčasně, ale také by na jahodníku plody neměli být příliš dlouho. Plody, které dlouho leží na hlíně, mohou nahnívat. Pokud máme přebytek jahod, můžeme je využít při tvorbě džemů, nebo si z nich připravíme lehké letní dezerty. Receptů je v současné době plný internet.
Rybíz můžeme na zahradě pěstovat v několika barevných odrůdách. Černý, červený, nebo bílý. Při sklízení otrháváme plody, připomínající hrozny. Naskládáme je do širší nádoby. Plody, které jsou z 80% tvořeny vodou, by se mohly ve vyšší nádobě rozmačkat. Uschováváme opět v chladu. Využít je můžeme při tvorbě džemů nebo jako doplněk do buchet nebo dezertů.
Podobně sklízíme také maliny, bobulky otrháme a skladujeme opět v chladu, využití mají podobné jako rybíz. Všechny tyto ovocné plody bychom si na zahradě měli udržovat, jsou totiž zdravé a prospívají našemu organismu. Jsou bohaté na vitamíny,především na C. Díky vysokému obsahu vody jsou lehké a chutné. Jakmile máme ovoce nasbírané, nečekáme na zpracování, ale co nejdříve spotřebujeme. Část zavaříme, část použijeme do dezertů a zbytek zkonzumujeme jen tak.
Autor: Radim Dvořák