Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Sekání trávníků

03.06.2013 14:52

Sekání trávyBěhem jara vše roste jako o závod. Stromy už odkvetly a nyní se soustředí přímo na plody. Na rajčatech, která jsme v půlce května vysadili do zeleninového záhonu, se nyní objevují drobné zelené kuličky. Tráva roste tak rychle, jakoby nás chtěla přerůst. Proto ji musíme v tomto období minimálně jednou týdně sekat. Pokud stále nemáme čím sekat, měli bychom se rychle poohlédnout po sekačce, která je nám šitá na míru. Podle zahrady a terénu bychom si měli rozmyslet, jakou sekačku si pořídíme.

Sekaček je několik druhů. Základní rozdělení sekaček je na benzínové, elektrické, ruční a v posledních letech akumulátorové. Pokud máme zahradu o menších rozměrech, můžeme uvažovat o sekačkách akumulátorových, ručních nebo elektrických.

  • Akumulátorové sekačky se vyznačují vyšší cenou, jsou poměrně výkonné, výhodou je nízká spotřeba. Stačí nabít baterii a pak už jen sekat.
  • Ruční sekačky jsou nejšetrnější. Jediným pohonem této sekačky je člověk, sekání je proto fyzicky náročnější. Hodí se pro malé trávníky. Tyto sekačky jsou poměrně levné, lze pořídit kvalitní sekačku za cenu okolo jednoho tisíce korun.
  • Elektrické sekačky jsou opět poměrně levné - co se týče pohonu.  Výhodou je také poměrně tichý provoz ve srovnání se sekačkami benzínovými. Velkou nevýhodou elektrických sekaček je závislost na elektřině a kabelu. Tuto sekačku nemůžeme použít na zahradách, kde není elektrická přípojka. Také se musíme starat o šňůru, která se nám nesmí zamotat do podvozku sekačky.

Pokud máme větší pozemek, nebo pozemek bez elektrické energie, musíme zvolit sekačku benzínovou. Benzínové sekačky mají zpravidla vyšší výkon. Výhodou oproti elektrickým sekačkám je chybějící elektrický kabel. Tím nám odpadá nutnost hlídání drátu, který by se nám mohl zamotat mezi nože. Nevýhodou je vyšší cena benzínu. Pokud se rozhodneme pro tento typ sekačky, měli bychom si všímat několika věcí. Mezi ty viditelné a základní patří materiál. Plastový kryt je lehčí, při častém používání se však může poškodit. Kovový kryt je těžší, je však odolnější. Pokud chceme investovat více peněz, měli bychom si všímat, zda má sekačka pojezd - to nám ulehčí spoustu fyzické námahy. Dále bychom si měli všímat, zda má sekačka sběrný koš, nebo zda má funkci mulčování. Co však neuvidíme na první pohled je výkon motoru. Pokud chceme výkonnější sekačku, měla by mít výkon minimálně 4-6 HP. Čím vyšší má sekačka výkon, tím vyšší trávu zvládne posekat. Posekonopu

Pokud máme problém s nerovným terénem a vysokou trávou, měli bychom uvažovat o sekačce bubnové. Tato sekačka už se pohybuje v cenách nad dvacet tisíc korun, zvládá však nerovný terén a má širší záběr sečení.

Autor: Radim Dvořák