Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Skladování ovoce

01.09.2013 13:44

Skladování ovoceOvoce je nyní na spadnutí a je potřeba naše pomoc, dokud se všechny plody, které celý rok hýčkáme, neválí po zemi. Takto spadené plody totiž nemají žádnou trvanlivost a začínají brzy hnít. A tehdy jsou ideální pro přilákání vos a jiného hmyzu, který si na tomto hnijícím ovoci pochutnává ve velkém. Proto bychom měli co nejrychleji zralé ovoce posbírat a to nejen ze stromu, ale také to spadené na zemi. To lze také využít.

Začneme tím, že si nachystáme bedýnky, ve kterých ovoce budeme uskladňovat. Dále potřebujeme noviny. Těmi bedýnky vysteleme. Tím zamezíme vlhnutí jablek a mačkání o mřížkovité dno. To způsobuje hnití. Dále si seženeme dva kbelíky a nůž. Nyní máme vše nachystáno. Obecně rozdělujeme ovocné plody do čtyř skupin podle trvanlivosti při skladování. První skupinu tvoří plody, které jsou určené k okamžité konzumaci. Vydrží 2-5 dní v chladném prostředí jako je např. lednice. Sem patří maliny, ostružiny, borůvky, višně a jahody. Pokud je chceme skladovat déle, musíme je zamrazit. Dále to jsou krátkodobě skladovatelné potraviny. Do této skupiny patří meruňky, broskve, angrešt, rybíz, švestky nebo třešně. Ty skladujeme také v chladu, kde vydrží max. 10 dnů. Střednědobě skladovatelné jsou právě letní a podzimní odrůdy jablek a hrušek. Tyto plody jsou skladovatelné po dobu 3-4 měsíců. Zde záleží na odrůdě a na kvalitě uskladnění. Nejdéle skladovatelné jsou pak zimní odrůdy jablek a hrušek. Pokud je budeme skladovat v optimálních podmínkách, vydrží nám až jeden rok.

Jakmile máme připraveny bedýnky, můžeme začít s tříděním. Ty nejvíce poškozené plody vykrajujeme a házíme do kbelíku, zbytky pak do druhého. Tyto zbytky plodů můžeme použít ke konzumaci, do pečení, k zavařování nebo moštování. Jablka, která jsou potlučena, vkládáme do bedýnky, která je určena k přímé konzumaci. Další bedýnka obsahuje plody, které jsou nepotlučené, ale nemají stopku. Ty vydrží zhruba jeden a měsíc. Ty nejkvalitnější, nepotlučené a se stopkou vkládáme do samostatné bedny, ty vydrží nejdéle. Jakmile máme plody roztříděny, tak je uskladníme, neměly by příliš dlouho ležet na slunci, ale měly by být ve tmavých prostorech. Ideální jsou sklepy, kde je v zimních měsících teplota mezi 0-4 stupni, na podzim a na jaře se je snažíme uchovat v teplotách nepřekračující 8°C. Jednou za čas je potřeba se v zimních měsících do sklepa zastavit a probírat bedýnky, kde se mohou vyskytovat nahnilé plody. Ty by následně nakazily i ostatní a z úrody by nezbylo nic.

 

Autor: Radim Dvořák © Stefan Körber - Fotolia.com , https://www.sadarstvi.cz