Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Sklizeň ovoce loni mimořádně nízká

02.02.2012 13:00

Sklizeň ovoce vloni klesla o 16 procent na 101.249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let. Proti průměru posledních pěti let sklizeň klesla o 38 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách budou přes půl miliardy korun. Důvodem propadu úrody byly loňské jarní mrazy, které poničily většinu výsadeb v zem.
Ovocnáři loni zažili druhý špatný rok po sobě. Již sklizeň roku 2010 ve výši 121.019 tun byla hluboce podprůměrná a byla hodnocena jako nejhorší od roku 1990. Předloni bylo důvodem propadu úrody zejména nepříznivé deštivé počasí v květnu v době květu stromů.
Ovocnářům budou nyní chybět zejména peníze z prodejů skladovaných jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v Česku. Výpadek na tržbách z jablek bude 350 až 400 milionů korun. Ovocnáři budou velmi složitě hledat zdroje na to, aby dokázali založit novou úrodu, tedy nakoupit přípravky na ochranu sadů, hnojiva, a aby zaplatili pracovní síly. Projeví se to omezením investic.
Výrazně hůře na tom však jsou pěstitelé, kteří mají ovocnářství jako jediný předmět podnikání. Několik menších ovocnářů podnikajících jako fyzické osoby již skončilo. Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun, včetně sezonních pracovníků dává práci zhruba 5000 lidí.
Ačkoliv byla úroda mimořádně nízká, na ceny jablek to nemělo vliv. Cena jablek na otevřeném českém trhu se totiž řídí cenami v Evropě a ve světě, kde je jablek dostatek. Od loňského srpna, kdy se vědělo, že v Evropské unii bude průměrná úroda, šly farmářské ceny jablek dolů.
Mrazy loni zasáhly Česko 4. až 6. května a byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. Částečně nebo úplně poničily asi 10.500 hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb. Mrazy se výrazně podepsaly i na kvalitě ovoce, zejména jádrovin. Ovocnáři tak úrodu nemohli prodat jako konzumní ovoce, ale jako ovoce na zpracování pouze za čtvrtinovou cenu.
U jablek, které jsou hlavním ovocným druhem pěstovaným v Česku, sklizeň loni meziročně klesla o 23 procent na 79.134 tun. Proti pětiletému průměru propad činil 42 procent. V porovnání s průměry sklizní posledních pěti let byla loňská sklizeň nižší u všech druhů ovoce s výjimkou švestek.
zdroj: Ovocnářská unie ČR