Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Sklízíme květák a brokolici

02.10.2013 11:52

BrokolicePodzim už máme v plném proudu. Ranní teploty klesají k nule, místy i pod nulu. Místy teploty trhají teplotní rekordy. Zeleninová zahrádka už je pomalu po sklizni. Pár vytrvalců na ní však zůstává. Mezi tyto plodiny určitě nepatří rajčata nebo dýně. Tyto druhy by už měly být sklizeny a uskladněny.

  • Brokolice -  neboli Brassica oleracea. Je to jedlá rostlina, příbuzná květáku. Pěstuje se kvůli stonkům s růžicemi. Původem je tato rostlina ze Středomoří. Lze ji konzumovat přímo nebo jako dušenou zeleninu do pokrmů. Je bohatá na živiny a vitamíny. Obsahuje vitamíny C, B, E, vápník, draslík, fosfor, síru a je bohatá na vlákninu. Bylo prokázáno, že obsahuje látky, které zdatně bojují proti rakovinotvorným látkám.
  • Květák - Brassica oleracea. Má stejný název jako brokolice, už z toho můžeme usoudit, že jsou si příbuzní. Patří mezi košťálovou zeleninu. Pěstuje se kvůli zdužnatělému květenství. To se využívá k přípravě pokrmů ať už smažené, vařené nebo dušené. Stejně jako brokolice je květák velmi bohatý na látky, které jsou našemu organismu prospěšné. Avšak obsahuje i látky, které mohou škodit. Například lidé trpící dnou jej nemohou kvůli kyselině močové příliš požívat. Další nepříjemností této zeleniny je zápach, který je cítit při nedostatečném omytí či uvaření.

Oba uvedené druhy zeleniny nejsou v České republice původní. Proto nejsou na naše klima zvyklé. Pokud si tuto zeleninu chceme na zahradě vypěstovat, je zapotřebí si ji předpěstovat ve skleníku nebo za okny našeho domova. Jakmile se venku začne oteplovat, vysadíme zeleninu na zahradu. Poté začne rychle růst a na podzim ji můžeme sklízet.  Pokud jsme zasadili sazenice na podzimní sklizeň, měli bychom si dávat pozor na mrazivé počasí, které může přijít především v noci a ráno. Proto těmto druhům stavíme přístřešek z netkané textilie. Tím je ochráníme a dopřejeme jim dostatečnou vlhkost a teplotu, kterou tak nutně potřebují k dozrání. Jakmile sklidíme, můžeme opět textilii uschovat. Sklizenou zeleninu pak očistíme a dobře osušíme. Pokud ji nevyužijeme v nejbližší době, můžeme ji nasekat na kousky a zamrazit. Tak ji můžeme využít i v zimě. Další možností je skladování v chladné místnosti, například ve sklepě nebo v lednici. Prostředí však nesmí být příliš vlhké. Tato zelenina v příliš vysoké vlhkosti plesniví. Z takto uskladněné zeleniny můžeme připravit spoustu pokrmů, které nejsou jen zdravé, ale i chutné.

Autor: Radim Dvořák © dream79 - Fotolia.com