Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Slavnosti jablek s nejdelším štrúdlem

04.10.2011 17:51

Po houbách a rybách provoní Třeboň v sobotu jablková menu v místních restauracích, na náměstí budou moci lidé obdivovat zřejmě nejdelší štrúdl upečený z jednoho kusu těsta a v Domě zahrádkářů navštívit výstavu jablek. Konají se tam první slavnosti jablek - Jabkobraní. Začnou v 09:00 řemeslnými trhy.
Nejdelší v celku upečený jablečný závin v Česku představí pořadatelé s Pekařstvím MPM Marka Baštýře z Lomnice nad Lužnicí na náměstí po 14:00. Zatím je v České knize rekordů zapsaný jenom štrúdl napojovaný z několika kusů. Pekli ho v Lázních Bohdaneč v září 2007. Byl poskládaný ze 102 "nohavic" a měřil 60,295 metru.
Kdo zavítá na Jabkobraní, uvidí na vlastní oči umělecké vyřezávání do jablíček i lisování moštu. Ochutná nejen tento čerstvý jablečný nápoj, ale i jablkové menu v místních restauracích.
Celý den bude kulturní program, při kterém zahrají kapely Swing band Agria z Kaplice a jazZÍKAspol z Českých Budějovic. Místní loutkáři představí novou pohádku Jabloňová panna, kterou nastudovali speciálně pro tuto příležitost. O zábavu se postará také dámský taneční soubor z Rapšachu s Labutím jezerem a Chicagem. Bude také pomologická a bylinková poradna.
Zahrádkáři se mohou přihlásit do soutěže o nejkrásnější jablko. Děti mohou soutěžit o některou z cen, pokud namalují obrázek na téma Jak jsem potkal jablko. Výstava jablek a darů zahrad potrvá v Domě zahrádkářů od soboty do pondělí. Ukázky moštování budou v moštárně v Lesní ulici.