Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 609
79%

Ne, nenavštěvuji 1 770
21%

Celkový počet hlasů: 8379


Slunečnice rozzáří zahradu

30.08.2013 14:56

Slunce se k nám odvrací zády, proto i slunečnice svoji zlatavou hlavu sklání. Slunečnice je jednoletá rostlina. Patří do čeledi hvězdnicovitých. Původem pochází z Ameriky, kde je dodnes hojně pěstována. Vedou se dohady, kdy byla domestikována. Uvádí se, že to bylo přibližně před dvěma tisíci lety. Tyto rostliny jsou poměrně různorodé, co se výšky a velikosti týče. Některé druhy dorůstají do půl metru s hlavou okolo 10 cm. Některé druhy mají hlavu velkou kolem 40cm a mohou dorůst do výšky až tří metrů. Hlava slunečnice je někdy složena z několika květů namačkaných těsně vedle sebe. Stonky jsou chlupaté a pevné. O slunečnicích se traduje, že se otáčejí za sluncem. Tento jev však můžeme pozorovat pouze u poupat nerozvinutých květenství. V této životní fázi se všechny poupata natočí na východ, kdy zároveň se sluncem putují na západ. Přes noc se opět natáčí na východ.

                Tato rostlina je všestranně využitelná. Vyrábí se z ní biopalivo a rostlinný olej. Zbytky rostlin se pak používají na dokrmení dobytka. Semínka se využívají k přímé konzumaci, lze je upravit na plotně, často se také setkáváme se semínky v pečivu. Dále slouží jako oblíbená potrava ptáků. Rostlina obsahuje také latex, proto se v současné době testuje vhodnost na výrobu hypoalergenní gumy.

                Proč si slunečnici vysadit do zahrady? Je to rostlina vyššího vzrůstu. Proto může růst za nižšími okrasnými druhy. Má plné žluté květy, které dokážou rozzářit zahradu. Potřebuje však dostatečnou zálivku. Po uschnutí a dozrání semínek lze využít hlavy. Semínka můžeme použít k přímé konzumaci, nebo nechat na uschlé slunečnici přes zimu, kde poslouží jako krmivo pro strádající ptactvo. Tato rostlina tak může být prospěšná nám, ale i obyvatelům naší zahrady.

 

Autor: Radim Dvořák© Luana Rigolli - Fotolia.com