Soutěž ve vyřezávání z ovoce a zeleniny
Květinové dekorace, zvířata, ale i abstraktní díla z ovoce a zeleniny vznikala pod rukama mladých řezbářů v Třebíči. V divadle Pasáž se konal devátý ročník mezinárodní soutěže v dekorativním vyřezávání ovoce a zeleniny Junior Carving Cup 2011. Ve třech kategoriích letos soupeřilo rekordních 80 soutěžících z Česka a Slovenska.
Pro jednu z kategorií si soutěžící přinesli předem připravené kompozice na volné téma. V další museli za 2,5 hodiny přímo v hlavním sále vytvořit kompozici na téma hudba a využít přitom pěti druhů ovoce a zeleniny. Řezbáři nejčastěji používají ředkve, kedlubny, mrkev, ale také melouny, papáju a další exotické ovoce.
Junior Carving Cup je zřejmě nejstarší juniorskou soutěží ve vyřezávání z ovoce a zeleniny v Evropě. Soutěžícími jsou převážně studenti hotelových škol a odborných učilišť v Česku a na Slovensku do 21 let. Už loni byla třebíčská soutěž vyhlášena jako mezinárodní juniorské mistrovství republiky.
Soutěž ve vyřezávání je součástí tradiční akce Junior show pořádané třebíčskou hotelovou školou. V celodenním programu návštěvníci viděli i další celostátní soutěž v běhu číšníků s vínem. Letošní novinkou v programu byla soutěž v balení dárků. Lidé mohli ochutnat výrobky studentů - dorty, obložené mísy i míchané nápoje. V doprovodném programu návštěvníci zhlédli módní přehlídky, pěvecká a taneční vystoupení nebo ukázky účesů.