Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Statek na Havlíčkobrodsku změněn v Dýňový svět

18.10.2011 10:10

Statek u Pipků v Nové Vsi u Leštiny zdobí tisíce dýní. Na rozlehlé zahradě, která se na celý říjen proměnila v Dýňový svět, je z těchto čerstvě sklizených plodů spousta netradičních dekorací, mezi nimi asi dvoumetrová oranžová pyramida, dýněmi lemovaná obří spirála, zdobený kombajn nebo veliké ptačí hnízdo, v němž jsou umístěny dýně místo vajíček.
Farmáři pěstují desítky odrůd dýní; na pětihektarové pole letos nasázeli kolem 15.000 sazenic. "Máme všechny možné druhy, od malých okrasných tykviček až po velké, které lidi vyhledávají pro tradiční kompoty," řekla Jaroslava Pipková. Některé plody váží i kolem 45 kilogramů.
Na statku jsou k mání dýně vhodné k vyřezávání a dlabání na Halloween, další se hodí na dekorace a jiné zase k vaření. Kromě oranžových jsou plody žluté, čistě bílé, zelené, ale také různě pruhované a vzorované. Překvapivé jsou i jejich tvary. Například jedna z italských odrůd má štíhlé protáhlé plody zatočené jako trumpeta.
Manželé Pipkovi zdědili statek po prarodičích. Dýně pěstují tři roky. Dýňový svět letos pro veřejnost otevřeli podruhé. Nechali se inspirovat v zahraničí. Dýně jsou tam daleko populárnější než v Čechách, tady všichni znají jen dýňový kompot. Zájem o tuto netradiční zeleninu už podle farmářů pomalu stoupá i v českých domácnostech. Z dýní se dá připravit třeba také dobrý koláč nebo džus. Důležitý je výběr odrůdy; některé mají i oříškovou příchuť.
Když je o víkendu pěkně, sejdou se v Dýňovém světě stovky lidí. Děti se mohou vyřádit ve slámovém hradu i v lánu kukuřice, v níž jsou pro ně cesty k probíhání, a pohladit si mohou ovce.