Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Strom měsíce září

07.09.2013 14:04

VínoZačal další měsíc, který ponese přesně třicet dní jméno září. A přesně druhého září nastává podle keltského kalendáře měsíc Vitis vinifera. V českém překladu réva vinná. Tato rostlina se řadí do čeledi révovitých. Patří mezi nejstarší kulturní rostliny na světě. Je známo, že tato rostlina na Zemi roste již více než 150 mil. let. Už v mladší době kamenné člověk sbíral její výtečné plody. Na území České republiky je víno více jak 800 let. Rostliny jsou dlouhověké. V roce 2004 byl zapsán do Guinessovy knihy keřík, který je podle analýz starý zhruba 440 let.  Tento stromek s průměrem kmene okolo 25cm můžeme najít na okraji slovinského Mariboru.

                Réva vinná je poměrně náročná na pěstování a na podmínky, ve kterých se jí daří. Potřebuje slunné a ne příliš vlhké prostředí. Velice důležitá je při pěstování minimální vzdušná vlhkost. V oblastech, kde je tato vlhkost vysoká, jsou sazenice mnohem náchylnější na choroby. Dále je důležitá teplota. Rostliny mají radši vyšší teploty. Co se týče půdy, potřebuje propustnou půdu, která drží teplotu. Ideálně písčitá.  Takovéto podmínky není v České republice jednoduché zajistit. Proto se u nás pěstuje tato kulturní plodina především na jižní Moravě, kde je méně srážek a více slunce. Réva se vysazuje především na jižních svazích, tím zaručíme nejdelší pobyt na slunci.

                Vitis vinifera je náchylná na nemoci. Dále úrodu likviduje řada škůdců. Mezi ty nejnebezpečnější patří mšička révokaz. Ta vysává kořeny této rostliny. V důsledku toho pak uhnívá celá rostlina. Na této rostlině můžeme také nalézt škůdce jako je sviluška ovocná a chmelová, obaleče mramorovaného. Co se týče chorob, které mohou révu napadnout, jsou to nejčastěji padlí révové, plíseň révy vinné nebo šedá plísnivost. Jelikož je réva náchylná na spoustu nemocí, je potřeba ji častěji ošetřovat, což v současné době provádíme chemickými přípravky.

                Pokud jsme se rozhodli vysadit si pár kusů této dekorativní a užitkové rostliny, budeme potřebovat rýč, vodu, a ideální prostory. Co se týče místa, je ideální jižní svah s dostatkem sluníčka. Není to však podmínka. Bude nám růst dobře na jakémkoliv prosluněném místě. Potřebuje vhodnou půdu, což je propustná půda, která dobře drží teplo. Pokud dokážeme tyto dvě podmínky splnit, můžeme sázet. Stačí vykopat jamku, dobře zalít a zasadit sazenici, kterou zasypeme zeminou až ke krčku. Výsadbu provádíme nejčastěji na jaře, aby nám rostlinky nezmrznuli. Rostlinky sázíme hluboko a lehce přikryjeme hlínou. Sazenice se hlínou protáhne. Ideální přikrývkou je písek.

                Révu můžeme pěstovat v řádcích nebo ji můžeme nechat plazit po pergole. Je to krásná rostlina, která nám dokáže pergolu v létě zastínit krásnými listy. Na podzim nás obdaruje sladkými drobnými bobulkami, které lze využít k přímé konzumaci nebo na výrobu moštu, burčáku a následně vína.

Autor: Radim Dvořák © ALCE - Fotolia.com