Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Svah v zahradě

22.07.2013 20:08

Koupili jsme domek se zahradou. Nyní nás čeká několik úprav zahrady. Pokud máme rovnou „placku“, můžeme se pustit do vysazování dřevin, křovin a bylin. Pokud máme zahradu ve svahu, čeká nás tvorba kaskád, kdy si vytvoříme roviny, na kterých můžeme relaxovat. Nejideálnějším povrchem je proměnlivá zahrada, která zahrnuje jak rovná, tak svažitá místa. Pokud máme v zahradě svahy, neměli bychom je nechávat napospas plevelům.

  • Svah, který zabírá moc prostoru a není vhodný na osázení, můžeme uříznout. Začneme přípravou materiálu. Pokud odkopeme zeminu tak, že nám vznikne useknutý svah, musíme toto místo zpevnit. Pokud tak neučiníme, bude se nám toto místo sesypávat a svážet a vytvoří se svah znovu. Ideálním prostředkem na zpevnění jsou staré trámy, které jsou naimpregnované, aby se nám za rok nerozpadly. Další možností je betonová zídka. Toto řešení je nákladnější a časově náročnější, avšak pevnější a odolnější. Jakmile máme svah podepřen, je hotovo. Pod svah můžeme zasadit různé druhy keřů nebo rostlin a vytvoříme tak pěkné zákoutí v zahradě.
  • Další možností je osázení svahu. To se využívá u strmějších svahů. Takový strmý svah můžeme osázet téměř čímkoliv. Měli bychom však rostlinkám vykopat kaskády, aby se u nich voda vsakovala a neztékala dál ze svahu dolů. V takovém svahu lze také snadno postavit skalku. Stačí jen vykopat díry na kameny. Do děr dáme ty největší a potom už jen dokládáme menší a menší. Kameny skládáme tak, aby se postupně překrývaly. Hluchá místa osázíme skalničkami, které časem porostou i kameny.
  • Strmé svahy lze využít i k tvorbě potoku. Stačí jen na nejnižším místě postavit jezírko. Pomocí čerpadla se voda vytáhne nad svahy, kde vytéká z hadice. Na svazích můžeme mít jen tekoucí potůček, nebo můžeme vytvořit systém kaskádových jezírek s přepady, kdy voda postupně přetéká do nejnižšího jezírka, ze kterého se voda odčerpává zpět nahoru.

Díky svahům v zahradě tak můžeme vytvořit krásná zákoutí, ke kterým se rádi budeme vracet a budeme u nich často odpočívat a to jak fyzicky, tak psychicky. Zároveň tyto svahy mohou pomáhat živočichům. Snadno si zde vytvoří úkryty a časem i hnízda. Takto můžeme do zahrady nalákat spoustu ohrožených druhů.

Autor: Radim Dvořák © wuttichok - Fotolia.com