Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Tisíce lidí v ČR sázely stromy, účastnily se pokusu o rekord

02.11.2011 09:52

Tisíce lidí o státním svátku 28.října na svých zahradách, v ulicích i podél silnic vysazovaly stromy. Historicky první pokus o rekord v sázení stromů uspořádala Nadace Partnerství. Podle pořadatelů bylo hlavním cílem získat pro výsadbu lidi a nadchnout je pro dobrou věc. Nejspíš se to povedlo. Do Brna, kam přicházela hlášení o vysazených stromech z celé republiky, chodily rozesmáté fotografie.
Pořadatelé neusilovali především o kvantitu. Při podobných pokusech v zahraničí se prý za jedno odpoledne vysadí i statisíce stromů. Účastníky nadace kontaktovala nadace přes média a použila také svůj obsáhlý e-mailový adresář. Hlásila se občanská sdružení, obce i jednotlivci.
Například v Brně osázeli pracovníci radniční veřejné zeleně Květnou ulici okrasnými třešněmi. Jedna z pracovnic organizace si tak splnila svůj sen. Dalších 127 ovocných stromů vysadili zahradníci podél silnice mezi Žebětínem a Veselkou.
Do pokusu o rekord se přihlásilo přes 3000 lidí se záměrem vysadit více než 5500 stromů. Výsledky měli hlásit do Brna. Do pátečních 18:00 měli organizátoři potvrzených 1669 účastníků a 3727 vysazených stromů. Lidé mohou údaje hlásit do 31. října, takže podle pořadatelů součet ještě citelně vzroste. Celková čísla zaznamená komisař agentury Dobrý den jako ustavující rekord. V Nadaci Partnerství se zatím nerozhodli, zda se příští rok pokusí výsledek překonat.