Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Topení dřevem je stále populárnější

10.10.2012 14:59

Neustále rostoucí ceny energií na vytápění rodinných domů – především pak plynu a elektrické energie, ale i hnědého uhlí, vedou k vyšší poptávce po jiných druzích paliva. A zvýšená poptávka pak logicky vede k růstu jejich ceny. A tomuto trendu se nevyhnulo ani palivové dřevo.

Velmi málo domácností si může dovolit samotěžbu přímo v lese, i když jí největší správce lesů v České republice – státní podnik Lesy České republiky - ji umožňuje.  Důvody jsou různé, především ale nemožnost transportu vytěženého dřeva z lesa domů na zahradu k uskladnění. Málokdo disponuje traktorem, nebo terénním autem s vlekem, a běžným osobním autem s malým valníčkem prostě pokácené klády z lesa nevyvezete. A nejedná se právě o malé množství. Pokud dřevo používáte pouze v domácím krbu nebo krbových kamnech, na přitopení k jinému zdroji tepla (například plynu), vystačíte na jednu zimu s 5-10 prostorovými metry dřeva.  Pokud ale dřevem vytápíte dům, nebo jej používáte i k ohřevu teplé užitkové vody, je třeba počítat reálně s hodnotou mezi 25-35 prostorovými metry dřeva. Čím dál více domácností tedy volí nákup surové kulatiny v celých kmenech, nebo na délku zakrácených kládách, a jejich dovoz přímo na zahradu se složením hydraulickou rukou. Tato forma je relativně levná, nepočítáme samozřejmě práci, kterou je pak vlastník kotle na dřevo nucen vyvinou, aby dřevo rozřezal a naštípal.

Velká část těch, co nakupuje palivové dřevo, se upíná k dřevu tvrdému – buku nebo dubu. Není ale pravda, že měkké dřevo – například borovice nebo smrk – jsou méně výhřevná. Výhřevnost obou druhů dřeva je srovnatelná, pouze u tvrdého dřeva nemusíme tak často přikládat. Díky své hustotě vydrží hořet déle. Co však zásadně ovlivní výhřevnost, je vlhkost dřeva.

To, že dřevo v kotli nebo krbu špatně hoří, a vydává velké množství kouře, bývá zpravidla dáno jeho vysokou vlhkostí. Jeho výhřevnost tudíž rychle klesá, protože na jeho spálení spotřebujete poměrně velkou části na odpaření vody obsažené v dřevní hmotě.  Pokud je dřevo skladováno běžně venku, je možné dosáhnout dostatečně nízké vlhkosti kolem 20% až po dvou letech. Je ale možné tento proces výrazně urychlit, a to naštípáním jednotlivých polen .

Pryč už jsou doby, kdy se musela třeba metrová polena štípat sekerou či klíny. Dnes je volně dostupná mechanizace, která umožní i malo spotřebitelům naštípat dřevo s maximálním komfortem a minimální námahou.  Ceny štípačů dřeva výrazně klesly, a tak si může práci při zpracování dřeva ulehčit každý, kdo to s topením dřevem myslí opravdu vážně.

Základní členění štípaček na dřevo je podle orientace pohybu štípacího klínu – pokud štípáme malá polena do délky 50cm, je možné použít štípačku horizontální , kdo však připravuje větší množství dřeva, lepe využije štípačku vertikální, která umožňuje štípat i metrová polena velkých průměrů.  Nabídka štípačů je opravdu široká,  téměř 40 různých druhů nabízí například velký internetových obchod se zahradní technikou www.levneelektro.cz, pořídit se však dají už na více místech než před několika lety