Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Trávníky v červnu

20.06.2015 17:26

TrávníkyTrávník je v tomto období v nepřetržitém růstu, při vhodných podmínkách některé druhy povyrostou o několik desítek milimetrů. Proto nesmíme podceňovat jeho sečení. V tomto období bychom jej měli sekat minimálně jednou za čtrnáct dnů. Tím docílíme hustého růstu a budeme mít zahradu pokrytou krásně zeleným a zároveň hustým trávníkem. Pokud se v tomto období vyskytnou dny, kdy teplota vzduchu převyšuje 25 stupňů, počkáme se sekáním na večer nebo jej odložíme na další den. Pokud bychom sekali v příliš velkém horku, tak by to nebylo nic příjemného ani pro náš organismus, ani pro trávník, který by mohl rychle poschnout. V polovině měsíce června také nastává čas, kdy využijeme přebytečný materiál. Začátkem léta začínají být teploty vysoké, a proto provedeme mulčování, pokud nám to naše sekačka dovolí. Tím docílíme, že se bude v trávníku delší dobu držet vlhkost a bude pomaleji vysychat. Zároveň slouží jako kryt půdy, proto můžeme trávník zalévat méně často. Pokud nemáme na sekačce funkci mulčování, budeme to muset trávníku vynahradit častější zálivkou.
Materiál, který jsme získali mulčováním, se výborně hodí jako hnojivo do zeleninové zahrádky, rašeliniště nebo do záhonu s letničkami.

Trávník zaléváme nejlépe navečer, kdy už nejsou teploty tak vysoké a trávníku už nehrozí spálení. Trávník zaléváme nejlépe každý den. Záleží však na počasí, pokud teploty nestoupají nad třicet stupňů, můžeme se zálivkou šetřit. Pro trávník je také důležité doplňování živin, to znamená, že bychom jej měli jednou za 2 - 3 měsíce přihnojit. K tomu využijeme speciální hnojiva. Ideálně je rozpustíme a rozprášíme zavlažovacím systémem. Pokud tuto variantu nemůžeme použít, budeme muset použít postřikovač nebo se tahat s konvemi. Pro trávník je také důležité prokypření. K tomu využijeme speciální stroje, které jsou k tomu určeny. A to jak benzínové, elektrické, tak ruční provzdušňovače. Pokud chceme na naší zahradě zamezit vyšlapaným cestičkám, budeme muset chodit pokaždé po jiné části trávníku. Další možností je vybudování dlážděných, kamenných nebo dřevěných cestiček, které vytvoříme v nejvíce namáhaných částech trávníku. Ty se objevují po několika dnech ve formě vydupané trávy.

               

Autor: Radim Dvořák