Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8424


Údržba jarního trávníku

09.03.2014 18:16

Údržba trávníkuBřezen se blíží do své poloviny a s tím se pomalu začíná přibližovat i první jarní den. Je to pouze oficiální začátek jara. To neoficiální jaro už dávno začalo a to především v nížinách. Stromy, keře i květiny již začínají pomalu kvést. První jarní kvítky už rozkvetly. Poslové jara jako jsou sněženky, dokonce na některých místech odkvétají. Zároveň začíná šplhat do výšky i náš zelený koberec. Pokud trávník často sekáme, nutíme jej rychleji růst a tím se také rychleji vyčerpávají živiny z půdy. Proto pokud chceme hustý a zelený trávník, budeme mu muset pomoci.

  • Hnojení - je nyní jedním ze základů, co bychom pro náš trávník měli po zimě udělat. Každý druh trávy vyžaduje něco jiného. Nejnáročnější na živiny je jílek vytrvalý. Opakem je pak kostřava ovčí. Ostatní druhy trav patří k těm průměrným. Pokud nebudeme trávník hnojit, trávník oslabíme. V tomto případě se zde začnou prosazovat dvouděložné rostliny jako je jetel a ostatní plevele. Dále může začít trávník vysychat, následně se pak na něm tvoří hnědé skvrny. V opačném případě může zarůstat mechem. Při hnojení nerozhazujeme velké množství najednou. Vhodnější je rozhazovat hnojivo po troškách a několikrát. Jaká hnojiva použít můžeme nalézt často na obalu od travní směsi, kterou jsme zasadili.
  • Vertikutace - je další činnost, kterou bychom měli v březnu na trávníku udělat. Jde o kolmé prořezání půdy. Tím se půda provzdušní, ztvrdlá půda se rozseká a je měkčí. Dále se tak trávník rovná, jelikož vertikutací rozsekáme zplstnatělé hromádky zbytků trávy. Tímto prosekáváním také podporujeme tvorbu nových výhonků. Trávník je tím tedy omlazován a získává svěží barvu. Po vertikutaci posbíráme všechny odumřelé a vytahané části trávníku.
  • Aerifikace - je poslední částí úpravy trávníku. Jde o provzdušnění půdy, což trávníku prospívá. Provádí se pomocí válce s bodlinkami, který půdu propichuje a tím ji provzdušňuje. Tento ježkovitý válec propichuje zemi až do hloubky deseti centimetrů. Tím docílíme, aby půda obsahovala okolo 15% půdního vzduchu, což je pro růst trávníku optimální množství.

Takto nachystaný trávník je připraven na svůj růst. Pokud se o něj budeme zjara dobře starat, bude krásně zelený a dostatečně hustý. Dále jej stačí pouze párkrát do roka přihnojit a udržovat jej dostatečně vlhký.

 

Autor: Radim Dvořák, foto Fotolia.com