Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Údržba nábytku a odstranění laku z exotického dřeva

06.09.2016 13:07

Protože dřevo neustále pracuje a působí na něj celá škála různých faktorů, které ovlivňují jeho vzhled a kvalitu, je potřeba dřevu dodat patřičné obranné látky, díky kterým bude moct klimatickým vlivům a dalším faktorům působícím na dřevo, vzdorovat. K ošetření zahradního nábytku z českých dřevin (například z borovice a smrku) se používají různé lazury, barvy a laky. S nábytkem z tropických dřevin jako jsou teak, mahagon nebo bangkirai je to trochu jinak. A o tom, v čem se péče o zahradní nábytek z exotického dřeva liší od údržby nábytku z borovicového nebo smrkového dřeva, si povíme na následujících řádcích.

 

 

Pravidelná údržba teakovým olejem

Nábytek z tropických dřevin se vyznačuje výrazně vyšší tvrdostí a atraktivní hnědočervenou barvou. Aby byl exotický nábytek trvale ozdobou zahrady, je třeba jeho tolik charakteristickou barvu udržovat pomocí speciálních ošetřujících přípravků pro zahradní nábytek. Pokud by se údržba zanedbávala, nejen že by se hnědočervená barva tropického dřeva postupně začala měnit v šedou, ale zhoršoval by se i celkový stav nábytku. Proto je důležité na začátku sezóny vybavit zahradní nábytek potřebnými obrannými látkami, které dřevu pomohou čelit klimatickým vlivům, hnilobě, plísním a různým škůdcům. U zahradního nábytku z borovicového a smrkového dřeva, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí nejčastěji, se k ošetření používají různé silnovrstvé a tenkovrstvé lazurovací nátěry. Zahradní nábytek z exotického dřeva, například z teaku, se kvůli odlišným vlastnostem tropického dřeva ošetřuje pomocí speciálních olejů. Údržbu zahradního nábytku z exotických dřevin provádějte vždy před a po skončení sezóny. Při takovéto frekvenci ošetřování bude mít váš nábytek sytě hnědočervenou barvu a jasně patrnou strukturu dřeva. Při prvním ošetření není třeba žádného zvláštního postupu, jednoduše nanesete ošetřující olej na dřevěný povrch nábytku. Ovšem v případě, že byl váš zahradní nábytek v minulosti ošetřený nějakým jiným lakem nebo jiným přípravkem je v rámci zlepšení absorpce odstranit veškeré zbytky starého nátěru.

 

Odstranění starého nátěru

Existuje hned několik metod, jak odstranit starý nátěr ze zahradního nábytku. Tou první je metoda mechanická, kdy se starý nátěr odstraňuje pomocí nabroušené cidliny. Metoda je to sice poměrně pracná, ale na druhou stranu odstraníte starý lak do posledního kousíčku a nebudete muset používat žádné další přípravky, metody nebo postupy. Vedle mechanického odstranění starého laku můžete použít také různé chemické přípravky. Ty se na dřevo nanáší v silné vrstvě pomocí štětců. Doba, po kterou se nechají chemické látky na starý lak působit, je různá a liší se přípravek od přípravku a také podle toho, kolik starých nátěrů na zahradním nábytku bylo. V některých případech bude nutné nechat chemický přípravek působit déle, nebo jej nanést ve více vrstvách. U silnějších chemických odstraňovačů starého laku postačí, když po jeho použití odstraníte zbytečku starého nátěru jen pomocí vody a kartáčku. Starý lak se ze zahradního nábytku dá odstranit také pomocí horkovzdušné pistole (obvykle ještě v kombinaci s mechanickým odstraňováním laku). Horkovzdušná pistole se přiloží k nábytku a horkým vzduchem se narušuje starý lak, který pod vlivem horkovzdušné pistole zkrabatí a lze pak snadno odstranit pomocí cidliny. Při práci s horkovzdušnou pistolí je třeba dávat pozor, aby se tryska pistole nedostala příliš blízko nábytku. Hrozilo by pak jeho poškození (spálení dřeva). Ideální vzdálenost trysky od dřeva je zhruba 10 centimetrů. Zacházení s horkovzdušnou pistolí je jednoduché, intuitivní a dobře narušuje horní vrstvy starých laků. Nedocenitelným pomocníkem se horkovzdušná pistole stává zejména, když renovujete již mnohokrát natřený nábytek. Přestože je horkovzdušná pistole velmi účinná, nelze od ní očekávat, že starý nátěr odstraní zcela beze zbytku. Určité množství starého laku i po použití horkovzdušné pistole na nábytku zůstane. K odstranění zbytků lze použít například smirkový papír nebo chemický přípravek.