Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Uklízíme sklep

14.02.2014 11:25

KompotyTeploty se v  nížinách se stále drží nad nulou, a to vysoko nad nulou. Pouze v  noci se pohybují okolo nuly. Jaro však zatím není. Pouze zima nás nechává nadechnout. Pravděpodobně však ještě neřekla své poslední slovo a nějakými většími mrazy nás určitě ještě překvapí. Stále jsme totiž teprve za půlkou února. Zima nás může potrápit i koncem března. Můžeme však začít s  pracemi na zahradě, dokud je slušné počasí. Můžeme se pustit do stříhání stromků, větvičky skládáme na hromádku, kde je následně budeme pálit. Nenecháváme je na zemi, může se totiž stát, že začnou prorůstat houževnatým plevelem a my pak budeme těžko větvičky zvedat, jelikož budou obrostlé a také nebudou příliš dobře vidět. Dále můžeme stříhat keře; ty také potřebují v  předjaří zkrátit. Mimo tyto činnosti na zahradě nás čeká jedna z  nejočkávanějších činností: sázení a předpěstovávání plodin, které si chceme v  létě zasadit na zahrádku. Mimo tyto činnosti bychom měli zajít do sklepa a věnovat se pečlivě kontrolám. Co v  sklepě?

                Po dlouhé chladné zimě bychom sklep měli vyčistit. Bude zde spousta pavučin a smetí. Pozor však na pavučiny, neměly by pod nimi být přepravky s  ovocem. Zbytečně bychom tak ovoce či zeleninu špinili. Pavučiny ometeme a vyhodíme. Následně se pustíme do kontroly stěn. Pokud byly velké mrazy, mohlo se stát, že sklep lehce promrznul a některé části omítky se začaly odlupovat. Těmto částem pomůžeme. Avšak pracujeme tak, aby nám omítka nepadala do uskladněných potravin. Díky vyšší vlhkosti by se nám na potraviny lepila. Dále se věnujeme podlaze. Na té mohou být po zimě velké trhliny, nebo spíše díry. Do tepla sklepa se mohou stahovat myši nebo dokonce krysy a potkani. Pokud máme v  rozích hliněné podlahy kulaté nory, můžeme si být jisti, že najdeme i okousaná jablka. Podle velikosti otvoru zjistíme, co zde žije a následně nastražíme pasti. Nakousané uskladněné potraviny okamžitě vyhazujeme. I když jsou jen málo nakousané, mohou být pro člověka jedovaté. Ostatní zeleninu a ovoce kontrolujeme. Ke kontrole si vezmeme igelitový pytlík nebo přepravku a následně protřídíme. Pokud je plodina pouze lehce natlučená či nahnilá, můžeme ji dát bokem k  okamžitému zpracování. Pokud je nahnilá více, dáváme ji do přepravky, která je určená ke kompostaci. Plodiny určené ke kompostování odneseme a mírně nahnilé ovoce okamžitě zpracováváme. Nyní stačí třídit plodiny méně často. Už by jich ve sklepě nemělo být příliš a také by se neměly příliš rychle kazit. Zůstala zde pouze zdravá zelenina či ovoce.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia