Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


V Lipně n. Vltavou začnou budovat Naturpark

19.04.2011 20:33

Jeleny, daňky, srny nebo muflony budou moci pozorovat návštěvníci Naturparku Lipno, který obec vybuduje na severních svazích Kramolína. Radnice uspěla s žádostí o dotaci v Regionálním operačním programu Jihozápad, získala příslib téměř 25 milionů korun. Stavba by měla být zahájena v létě. První návštěvníky by v Naturparku Lipno chtěli přivítat koncem roku 2012.
Park se bude rozkládat na ploše 40 hektarů, prohlídková trasa bude dlouhá tři kilometry. Ve velkoplošných výbězích by návštěvníci měli uvidět pro Šumavu typická zvířata v jejich přirozeném prostředí. Do budoucna se počítá s rozšířením o jiné, menší živočichy, třeba kuny, lasice či jezevce.
Objekty zázemí Naturparku budou umístěny na původní urbanistickou osu zaniklé obce Kramolín. V areálu statku bude technické a informační zázemí. Území v současné době dominuje sportovní využití. Naturpark bude využívat existující stravovací, technické a infrastrukturní zázemí lyžařského areálu. Bude celoročně spojen nynější sedačkovou lanovou dráhou s obcí Lipno nad Vltavou, kde je i dostatečná parkovací kapacita.
Hlavní návštěvnickou skupinou, na kterou se obec zaměřuje, jsou rodiče s dětmi. Druhou cílovou skupinou jsou pak školáci a mladí lidé. Naturpark bude nabízet možnost krátkodobých návštěv, ale i jednodenních či vícedenních naučných pobytů.
Na horní stanici lanovky se připravuje vyhlídková cesta, která kromě netradičních výhledů poskytne naučnou formou množství informací o šumavských lesích a celé šumavské flóře