Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Vánoční ozdoby

22.12.2013 11:00

Prosinec se chýlí do svojí poslední fáze. Zima v pravém slova smyslu ještě nezačala, sníh chybí a teploty v nížinách stále nejsou přesvědčivé. S počasím nic nenaděláme. S čím si však můžeme pohrát, je vánoční výzdoba. Vánoce nám mohou pravou zimu připomenout. Než však utrácet za předražená světýlka, můžeme využít přírodní prvky, ze kterých vyrobíme doma něco pěkného nebo využít to, co najdeme na zahradě.

  • Skořice – celá skořice krásně dům provoní. Zároveň s červenou stuhou tvoří krásnou dekoraci. Lze ji zavěsit na záclony. Lze ji také napíchat na drátky a mezi jednotlivé kousky vložit sušený špendlík nebo jeřabinu.
  • Jablko – nakrájíme na plátky tak, aby vprostřed jádřinec tvořil hvězdičku. Plátky usušíme a následně na drátěný háček zavěsíme.
  • Bukvice a žaludy – můžeme zavěsit jako korálky na provázek. Mezi ně pak vkládáme nějaké červené plody. Dále je můžeme slepit do vánočních tvarů, například hvězdiček a podobně. Takovéto ozdoby můžeme využít i na vánoční stromeček.
  • Šípek – krásně červený šípek dokáže zbarvit jakoukoliv místnost. V kombinaci s předešlými plody můžeme vytvořit krásné dekorace. Stačí jen napíchat na šňůrku společně s jinými plody a máme krásnou dekoraci. Zároveň můžeme přidat sušený pomeranč nebo citron, který krásně tyto ozdoby zbarví do zlatavých barev.
  • Pomeranč – nařežeme na plátky a na topení usušíme. Takto vytvoříme zlatavé a voňavé dekorace. Průsvitné pomeranče v kombinaci se světlem krásně rozzáří náš domov.
  • Obilí – se hodí do každého obydlí. Lze jej umístit kamkoliv a vždy bude vypadat krásně. Poblíž pár šípků, pomerančová kůra a máme úžasné dekorace na stole.
  • Větvičky – zelené jehličnaté větvičky lze dát téměř do každého koutu. Za pomocí pár drátků můžeme přimontovat pár pomerančů, šípků či oříšků. Se svítícími svíčkami tvoří takovéto zákoutí krásný vánoční prvek.

Lze také využít kůru, pružné větvičky z keřů. V kombinaci se svíčkou, pomerančem a šípkem pak můžeme vytvořit neobyčejné vánoční dekorace, jaké nikde nekoupíme.

Autor: Radim Dvořák