Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Vřesy a vřesovce

11.04.2013 12:01

VřesyVřesy a vřesovce - rostliny krásně bohaté na květy. Drobné lístky mají pěkně zelenou barvu a fialové kvítky dodají zahradě zajímavou atmosféru. Při návštěvě jednoho ze čtyř národních parků České republiky, konkrétně Šumavy, můžete narazit na krásné fialové koberce drobných vřesů. Tuto krásnou podívanou, která je nejkrásnější při západu a východu slunce, můžete spatřit pouze na podzim, kdy vřesy kvetou. Právě doba kvetení je to, co odlišuje vřesy od vřesovců. Na rozdíl od vřesů, které kvetou v pozdních letních a podzimních měsících, kvetou vřesovce na jaře.

Vřes kvete od srpna do listopadu, vřesovec od půlky února do dubna.

 Jak zasadit vřesy? Nejdůležitější pro vřesy je umístění a půda. Vřesy potřebují slunné stanoviště nebo polostín. Nikdy bychom je neměli sázet do stínu, zde nám totiž s velkou pravděpodobností zaschnou. Další důležitý bod pro výsadbu vřesů je hlína. Vřesy rostou v kyselé půdě, proto bychom jim měli koupit substrát, který se používá pro azalky, rododendrony. Ideální je kombinace rašeliny a kvalitní zeminy z kompostu. Tím zabráníme, aby nám substrát rychle vysychal. Pokud chceme předejít časté výměně půdy, vykopeme jámu, kterou vysteleme netkanou textilií a na ni nasypeme substrát. Následně sázíme. Rostlinky zasadíme tak, aby měly kolem sebe prostor, aby se nám mohly rozrůst. Pokud jsme zasadili vřes na otevřené stanoviště kde je větrno, přikryjeme půdu mulčovací kůrou nebo kamínky, aby příliš rychle nevysychala.

Vřes má raději sušší místo s dostatkem světla.

Vřesovce se liší od vřesů nejen dobou květu, ale také místem, kde se mu daří. Vřesovce tedy kvetou zjara. Potřebují stejnou kyselou půdu, ale na rozdíl od vřesů mají rádi místo s dostatkem stínu; přímé slunce akceptují pouze ráno. Proto se často vysazují pod jiné okrasné rostliny. Rostliny vřesovců sázíme stejně jako vřesy.

Pokud chceme, aby se nám vřesy a vřesovce pěkně rozrůstaly, vždy po odkvětu je zbavíme uschlých větviček a starých květů, tím je prosvětlíme a keříky nám krásně obrostou a odmění se nám bohatou rozkvetlou korunou. Pozor však, abychom nestříhali vřesovce na podzim. Vřesovec má na podzim bílé pupeny, které připomínají květy, je to však jen příprava na kvetení. Tyto bílé pupeny se v březnu rozvijí a zaplaví rostlinku fialovými květy. Stříhání vřesů a vřesovců je nezbytná činnost. Do stříhání vřesovce se můžeme za chvíli pustit, protože brzy odkvete a květy začnou usychat.

 

 

Autor: Radim Dvořák

 

Fotogalerie: Vřesy a vřesovce