Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Vyrábíme mošt

12.09.2013 10:50

Jablečný moštJablka a hrušky už nám začínají padat na zem a to znamená i rychlý proces hnití. Jakmile se totiž plod poškodí, začne dříve nebo později hnít. A právě nahnilé ovoce je vábidlo pro vosy a jiný hmyz. Co s takovýmto natlučeným ovocem? To nejlepší, co můžeme udělat, je mošt. Jak na to? Ovoce nasbíráme do beden a doneseme jej na místo, kde budeme moštovat.

  • Potřebovat budeme vodu, kýbl, vandlík, lis na ovoce, drtič na ovoce, ostrý nůž a sítko.

Pokud tyto nástroje nevlastníme, máme několik možností. Je možné, že někdo ze známých bude lis vlastnit, tak si jej půjčíme. Pokud chceme do této činnosti investovat, pořídíme si vlastní. V současné době to však není nejlevnější záležitost. Lis seženeme okolo 4000kč nový, drtič se pohybuje v podobných cenových relacích. Proto bychom si měli schovat zhruba deset tisíc na nákup. Další možností je nákup opotřebovaného zboží. Takovéto stroje můžeme dle objemu sehnat i za 5000 dohromady. Pokud máme tyto stroje již na zahradě, můžeme se pustit do práce. Prvně vykrájíme jablka a hrušky tak, aby v nich nebyla nahnilá místa a pokud možno ani pecky. Ty potom dodávají moštu hořkou pachuť. Jakmile máme vykrájeno, můžeme drtit. Pod drtičku postavíme vandlík, do kterého nám bude propadávat rozdrcené ovoce. Jakmile máme vandlík plný, tak obsah vysypeme do lisu. Ten naplníme a můžeme začít lisovat. Druhý vandlík umístíme k výtoku u lisu. Do tohoto vandlíku nám bude vytékat téměř hotový mošt. Při lisování vždy utáhneme lis co nejvíce, aby vyteklo co nejvíce šťávy. Vždy chvíli necháme ovoce odpočinout, to pustí šťávu a povolí. Paku můžeme opět utahovat. Jakmile už nic nevytéká, povolíme. Zbytek vysypeme na kompost. Jakmile máme poloplný vandlík, přelíváme do lahví, nebo do nádob, které máme nachystány. Při přelívání použijeme sítko. To zachytí zbytky ovoce, které nám plavou ve vandlíku s moštem. Tento postup opakujeme, dokud nemáme zlikvidována všechna jablka, která se nám na zahradě povalují. Následně nádoby s moštem skladujeme v chladu. Mošt spotřebováváme rychle, příliš dlouho nevydrží, po týdnu se z něj začne stávat jablečný burčák, ten však není tak chutný jako z hroznů.

Pokud jsme se rozhodli, že budeme moštovat, měli bychom si uvědomit, že jablka a hrušky nejsou tak vodnaté ovoce jako víno. Proto bychom měli mít aspoň čtyři bedýnky, aby z jablek něco bylo. Jednu bedýnku vykrájíme a zbudou tři, z těch naděláme moštu tak akorát na vlastní spotřebu. Nicméně mošt z jablek je velice zdravý a chutný, proto bychom neměli váhat  a pustit se do výroby.

 

                                Autor: Radim Dvořák © Hetizia - Fotolia.com www.sadarstvi.cz