Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Vysazujeme cibuloviny

11.08.2013 18:02

CibulovinySrpen se za chvíli dostane do svojí poloviny a na záda nám už pomalu začíná dýchat podzim. Už v tomto ročním období bychom měli myslet na další rok. Konkrétně na jaro a na naše okrasné záhony, které budou plné cibulovin všech velikostí. Nyní je ideální čas, kdy bychom do země měli vkládat narcisy, tulipány, hyacinty a další jarní cibulky. Každá cibulka má jiné nároky nejen na půdu. Liší se i časem výsadby. Každá potřebuje jinou vlhkost, jiné teploty atd. Některé druhy tak vysazujeme až v listopadu. V půlce srpna můžeme vkládat do půdy narcisy. Ty sázíme do vlhkého prostředí. Pozor však, aby nebylo příliš mokré. V takové půdě cibulky uhnijí. Před výsevem by měly být cibulky alespoň dva měsíce v tmavém a suchém prostředí uskladněny. Narcisy potřebují dostatečnou teplotu a dlouhou dobu na zakořenění, proto s výsadbou neotálíme.

                Později než narcisy sázíme tulipány. Koncem srpna nebo začátkem září. Tyto cibuloviny sázíme do středně těžkých půd. Než zasadíme cibulky, promícháme půdu s kvalitním kompostem a přidáme cererit. Tulipány sázíme asi 10-15cm hluboko na slunečné místo. Více na https://tulipany.info/

                Od poloviny září vkládáme do země lilie. Ty potřebují lehčí propustnou půdu. Nemají rády spalující slunce ani místa, kde se dlouho drží mráz. Nejlépe jim vyhovuje polostín. Sázíme 10-15cm hluboko do vlhké humózní půdy. U lilií si musíme dát pozor na škůdce. Do půdy sázíme jen stoprocentně zdravé cibule, ty poznáme podle váhy. V porovnání se zdravými jsou ty nemocné nebo prázdné mnohem lehčí.

                V polovině října přijde období pro výsadbu hyacintů. Tuto cibulovinu sázíme na podobné místo jako tulipány. S tím rozdílem, že musejí jít více do hloubky. V oblastech s většími mrazy je minimální hloubka výsadby 15 cm. Potřebují stejně jako tulipány slunné až polostinné místo a středně těžkou půdu.

  • SRPEN – bledule, narcisy, ladoňky, sněženky, kandíky
  • ZÁŘÍ – lilie, modřence, tulipány, puškinie, okrasné česneky
  • ŘÍJEN – hyacinty, kosatce síťkované a holandské
  • LISTOPAD – zefírové květiny, pěknosemence

Při dobrém počasí nám takto na jaře vyrostou krásné cibuloviny s plnými květy, které nádherně zabarví naši zahradu a dodají jaru ten správný nádech.

 

Autor: Radim Dvořák© Richard Griffin - Fotolia.com