Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Zahrada pomůže při chřipce a nachlazení

10.12.2013 12:53

Bylinkový čajProsinec už se řítí do svojí poloviny. Právě s tímto počasím začínáme být stále častěji a častěji nemocní. Kdo podcení prevenci, má to spočítané. Díky nízkým mrazivým teplotám, zataženému počasí se stáváme více náchylní. Než však začneme pojídat stovky prášků, můžeme zkusit domácí „elixíry“.

  • ČESNEK - působí jako prevence. Pokud začínáme tušit nějakou nemoc, po dobu dvou až tří dní zkusíme pojídat dva až tři stroužky česneku denně. Nemoc buďto odezní, nebo budeme muset použít něco tvrdšího.
  • BRAMBORY - horká rozmačkaná uvařená brambora. To je přesně to, co nám může pomoci při ucpání dutin nebo škrábání v krku. Zábal z této suroviny položíme na krk nebo hrudník. Pomůže nám s bolavým krkem. Na dutiny se potom hodí spíše rozmačkaná brambora zabalená do ubrousku. Ta se vloží na čelo a upevní šátkem.
  • VÝVAR - konkrétně kuřecí vývar. Je velmi účinný při boji s nemocemi. Dodá našemu tělu zpátky potřebné minerály a soli, které odpluly z těla během pocení.
  • ZÁZVOR - je typický zachránce při bolestech v krku. Stačí lžička strouhaného zázvoru, hřebíček a skořice na jeden hrníček.  Hřebíček v čaji působí jako antiseptikum. Skořice a zázvor mají protizánětlivé účinky. Jakmile nebude čaj vroucí, přidáme lžíci medu.
  • MEDUŇKA - čaj z této byliny má blahodárné účinky. Výpary pak uvolňují dýchací cesty. Koupel v meduňkovém oleji pak působí kladně na celé tělo a pročistí dutiny.
  • SLIVOVICE - funguje podobně jako meduňka. Do koupele přidáme dva velké panáky slivovice. Výpary nás mohou mírně omámit, dýchací cesty nám tato koupel určitě pročistí. Na bolest krku pak platí kloktání tímto nápojem.
  • VÍNO - pomáhá na uvolnění dutin. Zhruba dvě deci bílého vína svaříme zároveň a s citronem, medem, skořicí a hřebíčkem. Pro lepší účinky přidáme med až po mírném vychladnutí. Ve vroucím nápoji totiž z medu zmizí většina zdraví prospěšných látek.
  • MEDVĚDÍ MLÉKO - je lék pro dospělé. Skládá se z horkého mléka, medu a panáka rumu. Tento koktejl je užitečný při ucpání dutin.
  • CIBULE - do čaje se přidává tzv. cibulový med, který pomáhá při kašli a na průdušky. Na kostičky nakrájenou cibuli zalijeme medem. Následně vložíme do lednice a necháme do druhého dne odstát. Cibule pustí šťávu, tou si následně sladíme čaj.
  • HOŘKÁ ČOKOLÁDA - působí jako uklidňující látka na bolest v krku.

Dále využíváme velké množství tekutin. Především čerstvé šťávy, bylinkové čaje a podobně.

 

Autor:Radim Dvořák © olyina - Fotolia.com