Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Zahrada v japonském stylu? Jedině s jehličnany!

02.05.2014 16:39

V poslední době se i v českých a moravských zahradách čím dál častěji objevují prvky, které bychom čekali spíše v zahradách v daleké Asii - přesněji řečeno v Japonsku.  Tradiční a po staletí budovaná krása klasické japonské zahrady získává stále více příznivců v dnešní uspěchané hektické době. Tyto typy zahrad nejsou budovány jen jako společnenství rostlin, ale obvykle v sobě mají i další rozměr - poskytují uklidnění, navozují lépe soustředění a sžití se s přírodou.

Základními prvky používanými v těchto zahradách jsou nejen tvarované dřeviny a rostliny, ale i kámen, dřevo a pohybující se voda. Vše je uspořádáno v harmonickém celku, přesně tak, jak je tomu v přírodě. Žádný z prvků správné japonské zahrady není v nesouladu s jinými, vše je předem pečlivě rozmyšleno a naplánováno. Pokud tedy plánujete zahradu v japonském stylu, nezapomeňte si vše dopředu dobře promyslet. Tenhle druh zahrady se nestaví tak, že v sobotu dopoledne zajedete do nejbližšího zahradnictví, nakoupíte okrasné dřeviny, několik trsů bambusů a pár oblých žulových kamenů . Tady je potřeba mít vše předem navržené do nejmenšího detailu. Do asijské zahrady se česká zahradnická kreativita opravdu moc nehodí.

Problém s výběrem těch správných druhů rostlin - především okrasných dřevin a bambusů - budete mít prakticky v každém běžném zahradnictví. Nabídka zcela jistě nebude příliš široká, prodávané druhy okrasných dřevin se budou hodit spíše do zahrad evropského typu. Pomoc ( zvláště pak v hobymarketech) nečekejte ani od personálu prodejny.  Zahrady v japonském stylu vyžadují zkušenosti, a ty tady najdete jen těžko.  Lépe je využít  zahradnictví specializující se na sortiment tvarovaných dřevin a rostlin pro japonské zahrady. Takových zahradnictví je v Čechách jako šafránu, asi nejširší nabídku nabídku okrasných dřevin pro japonské zahrady najdete v zahradnictví Kastner u Slaného.  Tyto rostliny jsou z části pěstovány tady u nás v Čechách, z části jsou pak importovány přímo z Japonska.  Samozřejmostí je zdraví a výborná vitalita nabízených okrasných dřevin, ale i japonských pivoněk a magnolií.  Na své si přijdou i příznivci bonsaí , najdete zde nejen hotové rostliny, ale i pěstební potřeby - misky, speciální substráty i nářadí pro tvarování bonsaí.

 

Fotogalerie: Zahrada v japonském stylu? Jedině s jehličnany!