Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 625
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8406


Zahrada v říjnu

18.10.2013 14:58

Podzimní zahradaŘíjen je měsícem, kdy se staráme o zahrádku a připravujeme ji na zimu. Je to další měsíc, kdy na naši zahradu přichází spousta změn. Hned ty první jsou velice dobře viditelné.

  • Rostliny odkvétají a potřebují naši péči. Ty, co začínají hnědnout a zdánlivě usychají, ustřihneme za pomoci zahradnických nůžek u země. Všechny tyto zbytky vyvezeme na kompost, kde se z nich za několik měsíců stane kvalitní zemina.
  • Pokud máme stále dostatek jablek, neváháme a pustíme se do moštování. Mošt je velice zdravé pití a využijeme tím většinu popadaných jablek, která nejsou vhodná k uskladnění. Zároveň také nebudeme tuto činnost provádět v teplotách blížících se k nule.
  • V říjnu se listí na stromech i keřích zbarvuje a naši zahradu příjemně rozzáří. Zároveň také začne opadávat. Tento měsíc je tedy měsícem, kdy bychom si měli pořídit ty správné hrábě a začít s úklidem. Shrabané listí házíme opět na kompost, nebo si vyrobíme kompostér ze dřeva. Výjimku tvoří listí ořešáku. Toto listí pálíme. Obsahuje totiž látky, které jsou v kompostu nežádoucí.
  • Dále zazimováváme jezírko. To chráníme sítí před opadem listí, které by vodu kazilo. Dále odstraňujeme hnijící vodní rostliny. Čím méně zbytků v jezírku přes zimu zůstane, tím lépe bude další rok jezírko i život v něm prosperovat.
  • Dále také připravujeme sklep na uskladnění potravin. Neměli bychom jej zapomenout vymést a natřít vápnem. Dále jej vysíříme a vytvoříme zde dostatek polic, kde můžeme skladovat ovoce, zeleninu, kompoty, brambory, mléko a podobně.
  • Pokud nám přijde zahrádka prázdná, můžeme tento měsíc využít k sázení stromů a to jak okrasných, tak užitkových. Jen nesmíme zapomenout na mírné zkrácení a dostatečnou zálivku. Tu provádíme až do prvních mrazů. Sázet takto můžeme jabloně, hrušky, švestky, meruňky, jeřáby nebo smrky, borovice, duby a podobně.
  • V říjnu také lisujeme víno. Nenapadené hrozny dáváme stranou na okamžitou konzumaci nebo uskladnění. Zbytek lisujeme na mošt, burčák a následně víno.
  • Koncem měsíce sázíme česnek. Nesmíme jej zasadit příliš brzo, aby nám ještě letos nevyklíčil. Pozdní výsadba je pak doprovázena obtížným kopáním v zmrzlé půdě a prací v zimě.
  • Zeleninový záhon pak poryjeme  a urovnáme. Tím se dostatečně prokypří a zelenině se zde bude další rok opět dařit. Plevel odvezeme na kompost. Čím důkladněji s ním zatočíme teď, tím méně práce s ním bude na jaře a po celý příští rok.

Autor: Radim Dvořák