Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Zahradní bazény

03.07.2013 18:03

BazénLéto v Česku sužují tropická vedra. Zahrada dostává zabrat. Musíme ji často zalévat, aby nám rostliny, které zde pěstujeme, neuschly ještě před tím, než vykvetou. Avšak každý pohyb v těchto horkých dnech přispívá k přehřívání organismu. Proto bychom se také měli zchladit. Pro tento krok jsou ideální bazény. Jaký bazén si na zahradě postavit?

  • Nadzemní bazény – tyto bazény jsou poměrně levné. Lze je sehnat v cenách od 800 Kč do několika tisíc. Nespornou výhodou těchto bazénů je snadná manipulace. Pokud nastane chladné léto, nemusíme bazén vůbec stavět. Díky tomu, že bazén na zimu vypouštíme a v létě opět sestavíme, můžeme měnit místa umístění. Jsou poměrně málo nákladné a snadno se udržují. Nevýhodou je montáž. Rok co rok jej musíme skládat a rozkládat. Dále je zde poměrně měkká fólie, která může být náchylná k protržení. Větší bazény lze nechávat postavené přes zimu. Pak je ale důležité je pořádně vyčistit.
  • Vestavěné bazény – cena u tohoto druhu bazénů je mnohonásobně vyšší. Ceny se pohybují od několika desítek tisíc do několika stovek tisíc. Výhodou je možnost využití různých tvarů, větší velikost a to platí u hloubky i plošných rozměrů. Jednou z nevýhod je nemožnost manipulace. Pokud jej usadíme, už s ním nepohneme. Větší velikost přináší větší objem vody, která se ale pomaleji ohřívá. Proto bychom měli uvažovat o solárním ohřevu. U těchto bazénů odpadá jejich každoroční stavba. Jelikož vodu nevypouštíme, přibývá o to větší práce s čištěním a vysáváním vody. Na tyto bazény lze také použít zastřešení, kdy se prodlužuje využití až do pozdního podzimu.
  • Koupací jezírka – tyto nádrže jsou jedny z nejnákladnějších koupacích ploch. Postavení jezírka se málokdy vyšplhá pod 30 000 Kč.  Přináší však příjemný zklidňující nádech zahrady. U takového jezírka lze velice snadno relaxovat. Nevýhodou je složitý systém filtrací a čištění. Pokud není správně nastavena, jezírko se špiní. Přírodní filtrací jsou rostliny. Ty pomáhají jezírku správně fungovat. Pokud máme v koupacím jezírku dostatek rostlin, bude se čistit samo i bez filtrace. Po několika letech jej však budeme muset vyčistit. To provedeme kompletním vypuštěním a následným vybagrováním přebytečné hmoty. Opět napustíme. Tato jezírka nenaruší ráz zahrady. Přilákají spoustu živočišných druhů do zahrady a mají uklidňující účinek.

Drobné bazény se hodí spíše pro menší děti. Jsou náchylné na protržení, ale jsou velice levné. Možné je využít i další prostory vhodné k napuštění vody. Například staré litinové vany (stačí nabarvit, ošetřit a následně napustit) a podobně.

 

Autor: Radim Dvořák© sergojpg - Fotolia.com