Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Zahradní jezírko v prosinci

16.12.2013 10:35

Jezírko v ziměTeploty opět klesly pod bod mrazu. Sněhová pokrývka se sice drží stále jen na horách. V nížinách nám počasí připomíná zaklátěný a mlhavý podzim. II přes to jsou v noci teploty pod nulou a přes den se z toho příroda zpamatovává. Rostliny už usnuli, stejně jako stromy. Co stále můžeme vidět v pohybu, jsou ryby. Jejich pohyb je utlumený, ale je. I když neplavou v jezírku ze strany na stranu, pořád se pohybují. A právě zahradní jezírko je to místo, které přichází k dalším zásadním změnám.

                Pokud jsme nevytáhly čerpadlo, bude to poměrně problém. Ve většině jezírek je totiž voda z menší či větší části zamrzlá. Pokud to přesto chceme udělat, musíme být opatrní. Snažíme se u toho dělat co nejmenší hluk, abychom ryby příliš nestresovali. Následně Polijeme horkou vodou prostor, kterým budeme kabel vytahovat. Nyní už jen uschovat a v zimě vyčistit. Krmení už do jezírka nepatří v žádném případě. Teplota vody už klesla na tolik, že ryby se nachystali k zimnímu spánku a už potravu nepřijímají. Pokud přece jen ano, jen jim to uškodí. Potřebují mít prázdné trávící ústrojí. Rostliny okolo jezírka jsme měli zastříhat. Pokud jsme tak neučinili, pouze je svážeme, aby nic nezasahovalo do vody. Každá odumřelá organická část ve vodě je přes zimu na škodu. Hnije a vypouští plyny, které se pod ledem hromadí. Ty jsou pak jedovaté pro všechny organismy žijící ve vodě a to smrtelně. Duté trávy nebo rostliny ve vodě nestříháme. Slouží jako vzduchování pro jezírko. Skrze dutá stébla odchází z jezírka nebezpečný metan a do jezírka jimi pak proudí vzduch. Pro lepší stabilitu je na zimu svážeme. Pod těžkým sněhem by se totiž mohly polámat a to by potom byly k ničemu.

                Především v nížinách dáváme pozor na oblevy. Během zimy může jezírko několikrát rozmrznout. V těchto momentech dáváme pozor, aby do něj nenapadaly zbytečně nějaké odumřelé organické části. Například tráva vyčnívající nad jezírko, listy a podobně. Vše je to zdroj metanu. Pokud nám jezírko zamrzne, musíme obnovit dýchací prostor. Ne však sekyrou, tím bychom stresovali ryby. Lijeme na něj horkou vodu. Ne však příliš, abychom nezpůsobili oteplení vody v jezírku a ryby nedostali teplotní šok. Do otvoru umístím jezírkové topítko s plovákem, který nám bude udržovat nezamrzlý otvor, díky kterému se ryby neudusí.

                 Pokud vše bude tak jak má být, nemusíme se o naše ryby ani ostatní živočichy v jezírku bát. Jezírko pak přežije zimu bez úhony a příští rok nám opět krásně vykvete a potěší zvukem proudící vody.

 

Autor: Radim Dvořák foto www.oase-filtrace.cz