Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 610
79%

Ne, nenavštěvuji 1 771
21%

Celkový počet hlasů: 8381


Zahradní technika a zimní spánek

10.11.2011 16:36

Nejen celou zahradu  je před zimou potřeba zazimovat, ale dostatečnou péči bychom měli věnovat  také zahradní technice. Měli bychom o ni dbát hlavně proto, aby nám déle vydržela. Čím lepší péče, tím déle nám poslouží. Pokud budeme údržbu odkládat, nebo ji dokonce neprovedeme vůbec, životnost strojů se zkrátí a náklady na případné opravy mnohonásobně zvýší.

Dokonalé vyčištění

Zahradní technika potřebuje před dlouhodobějším skladováním,  právě během zimního období, provést celou řadu úkonů. Základním bodem údržby je dokonalé vyčištění. Začít bychom měli očištěním krytů stroje, zbavit je například trávy, pilin, zbytků rostlin, hlíny nebo prachu. Při čištění bychom však neměli opomenout ani součásti pod kryty.

Důležité je zbavit nečistot žebrování motoru. Pokud byste žebrování neočistili, nalepí se na něj nečistoty v podobě pilin, trávy, prachu a podobně. Začne se utvářet usazenina, která se postupně zvětšuje a posléze brání chlazení motoru.

Palivo v nádržích

Ve většině případů je zahradní technika opatřena benzinovým motorem. Před uskladněním tak podle odborníků nesmíme zapomenout na palivo v nádrži. Rozdíl je však mezi dvoutaktními a čtyřtaktními motory. Zahradní technika s dvoutakty (motorové pily, křovinořezy) nefunguje na benzin, ale na palivovou směs složenou z benzinu a oleje. Tu musíme před zimou spotřebovat nebo vylít.

Pokud palivo v nádrži necháme, může při následném používání dojít k poškození motoru a karburátoru. To se stane, když se do nádrže dostane vlhkost a benzin zvodnatí. Postupem času ztrácí palivová směs své vlastnosti, stává se chemicky agresivnější a olej ve směsi s benzinem ztrácí svoji mazací schopnost. Starý benzin (který necháme v nádrži přes zimu) pak může poškodit některé součásti, jako je třeba membrána karburátoru. Kvůli vodnatění může dojít k tomu, že na jaře stroj nenastartujeme. A když nastartujeme, bude nám při práci škytat a zhasínat. Stát se může i to, že palivo uvolní karbony, které motor vážně poškodí. V takovém případě nás čeká nákladná oprava.

Ve stroji se čtyřtaktním motorem (traktor, sekačka, sněhová fréza)můžeme před uložením benzin v nádrži nechat. Ale jen pokud do něj přilijeme speciální přípravek, který stabilizuje a zakonzervuje chemické vlastnosti benzinu. Palivo ani stroj  se tak přes zimu nebo při následném používání nepoškodí. Pokud stabilizátor nepřidáme, čekají nás na jaře obdobné problémy jako u dvoutaktního motoru.

Někteří opravdu šikovní kutilové zvládnou část údržby udělat doma sami. I přes to bychom měli věrným zahradním pomocníkům dopřát alespoň jednou za rok ruce kvalifikovaného technika. V domácích dílnách totiž často chybí tolik potřebné a často nákladné vybavení. Některé úkony jsou navíc vysoce odborné a nezvládneme je svépomocí.

Sami nedokážeme zkontrolovat a nastavit otáčky motoru nebo vyzkoušet těsnost spalovacího prostoru. Proto je lepší zavézt stroj do specializovaného servisu, kde vyzkoušejí všechny jeho funkce a v případě zjištění závady navrhnou nejlepší řešení.

Při údržbě projde kontrolou například zapalovací svíčka, vzduchový filtr, klínový řemen, nabrousí a vyváží se nože (pokud je stroj má), dotáhnou se šroubové spoje, promažou se lanovody, klouby a ložiska nebo se ve stroji vymění olej. Odborník mimo jiné může přijít na závadu, kterou my jako běžní uživatelé na první pohled neodhalíme. Díky odborné péči předejdeme náročnější a finančně nákladnější opravě.