Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8424


Zakládáme vinohrad

13.04.2013 12:13

Poslední mrazivé dny s největší pravděpodobností pominuly. Venku se sice střídá slunce, vítr i déšť, ale i tak už se najde trocha času, kdy můžeme zkrášlovat naši zahradu. Pokud máme na zahradě spoustu nevyužitého prostoru, na který celý den praží slunce, ideální plodinou, která by nám mohla tento prostor pokrýt je réva vinná. Réva je teplomilná rostlina, kterou můžeme vysazovat v nižších nadmořských výškách. V České republice bychom měli sázet révu v polohách do 350 m nad mořem. Ve vyšších polohách už bude problém s plodností. Nebude tak výrazná, také nebudou hrozny tak sladké. Pokud budeme chtít hrozny lisovat a následně z nich vytvářet víno, budeme je muset hodně doslazovat.

Révě bychom měli nejdříve najít ideální místo pro pěstování. Prospívat bude nejvíc na jižních svazích. Ty jsou totiž nejteplejší; následují svahy jihozápadní a jihovýchodní. Západ, východ a sever bychom měli pro pěstování révy úplně vynechat. Nyní jsme našli správné místo, stačí už jen místo nachystat a révu zasadit.

VinohradPrvní věc, co bychom s půdou měli udělat je orba. Místo, kde budeme révu sázet, bychom měli zorat do hloubky minimálně 0,3 m, ideálně půl metru hluboko. Mladé sazenice jsou choulostivé a potřebují pořádně provzdušněnou půdu. Do půdy vpravíme potřebná minerální hnojiva, která pomohou mladým sazenicím dobře se uchytit. Následně půdu urovnáme. Nyní můžeme sázet sazenice.

Réva potřebuje osluněnou plochu s propustnou zeminou.

Výhony jednotlivých sazenic seřízneme na dvě očka. Následně namočíme na jeden, lépe však dva dny, do vody. Před samotnou výsadbou zkrátíme kořeny na délku kolem 10 cm. Na dno jamky rozprostřeme kořeny. Zasypeme zeminou do půlky sazenice, dobře udusáme a zalijeme.  Následně dosypeme hlínu do úrovně terénu a opět zalijeme. Místo roubování by mělo vyčnívat a si 5cm nad úroveň terénu. Nakonec uděláme hromádku z dobře propustné hlíny nebo písku a celou sazeničku zasypeme. Zemina se rychle ohřívá a zahřívá rostlinku, zároveň ji chrání před vyschnutím. První rok stačí révu přivázat k tyčce, další rok bychom révě měli postavit pořádnou oporu. První rok bychom neměli péči o sazenice zanedbávat. Rostliny nám to v dalších až 25 letech budou bohatě splácet.

Než zasadíme révu, měli bychom si rozmyslet, jaký druh zasadíme. Pokud je naše zahrada tvořena štěrkovitou půdou, měli bychom zasadit modré odrůdy, dobře se zde daří také Ryzlinku vlašskému. Do hlinité nebo dokonce jílovité půdy bychom neměli vůbec révu sázet. Tato půda je nepropustná a velice pomalu se ohřívá. Ideální je půda písčitá. Zde se bude dařit modrým i bílým odrůdám, jak pozdním, tak raným. Dále víno ovlivňují klimatické faktory. Například nepříznivým způsobem působí na révu letní rosa, ta může zvyšovat riziko nákazy peronosporou. Naopak podzimní mlhy působí na révu příznivě a vínům dodávají zajímavé chutě. Pokud naše zahrada splňuje všechny podmínky pro výsadbu, je réva ideálním společníkem na užitkové i okrasné zahradě.

Autor: Radim Dvořák  © ulkan - Fotolia.com