Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Zakládáme zahradu

21.05.2013 14:20

Zakládáme zahraduPokud jsme se dostali do fáze, kdy máme novou zahradu, kde neroste nic, jen plevel, máme před sebou těžkou volbu. Pokud se chceme vyhnout chaosu a přeplácanosti, měli bychom si ujasnit, jak by měla zahrada vypadat.

  • Kamenná zahrada – tento styl, jak již z názvu vyplývá má za základní kompoziční materiál kámen. Dále se zde ve velké míře objevují dlažební kostky a beton. Rostliny jsou zde pouze jako doplněk. Tyto zahrady jsou ideální pro alergiky a lidi, kteří se o zahradu nechtějí starat. Tento styl se hodí do menších zahrad.
  • Suchá zahrada – má o něco blíže k přírodě. Stále je zde ve velké míře využíván jako stavební prvek kámen. Jsou zde však už využívány rostliny, a to především středomořského typu, které snesou suchou a neúrodnou půdu. Vybíráme však takové rostliny, které přežijí i silnější mrazy. Tuto zahradu se hodí vybudovat na nehostinných svazích a na místech, kde byly z půdy vysáty veškeré živiny.
  • Zenová zahrada – někdy bývá řazená do suché zahrady. Jsou zde využity prvky jako drobné kamínky, štěrk a mech, které jsou doplňovány solitérními stromky nebo hromadami kamenů. Kolem těchto solitérních stanovišť jsou drobné kamínky uhrabány do přesných tvarů. Tyto zahrady se hodí do menších prostorů. Pocházejí z Japonska, kde byly vytvořeny v chrámech zen buddhismu.
  • Přírodní zahrada – tento styl by měl budit dojem nepřetvořené přírody. Měly by zde růst rostliny stejné jako v okolí; pokud využíváme kámen, měl by také být z okolí a nemělo by zde být využito příliš mnoho geometrických prvků, které do přírody nezapadají. Tento styl se často využívá při zakoupení zahrady na pěkném místě, kdy není potřeba moc zásahů na úpravu.
  • Venkovská zahrada – ideálně se hodí na venkov, na chalupu či chatu. Základním stavebním prvkem jsou rostliny a dřeviny, které v minulosti převládaly na venkově. Jsou to ovocné stromy, např. jabloň a hrušeň. Dále se často využívají růže, pivoňky, kopretiny a podobně. Často se využívají lavičky, které jsou citlivě zasazeny pod stromy tak, aby nenarušovaly ráz zahrady.
  • Moderní zahrada – zde jsou používány moderní prvky, atypické tvary, využívána jednoduchost a odlišnost.
  • Lesní zahrada – vzniká úpravou lesních pozemků, nijak výraznou, aby les nepoškodila. Je ideálním relaxačním místem. Do konceptu této zahrady dobře zapadají vlhká místa a tůňky.

 

Autor: Radim Dvořák