Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Zapomenuté ovocné stromy - jeřabiny

21.08.2013 15:12

JeřabinyPlody z ovocných stromů jsou většinou bohaté na vitamíny, některé jsou ale zdravější než jiné. Některé mohou svým obsahem vitamínu C předčít například citrón, který je mezi veřejností znám jako plod s nejvyšším obsahem vitamínu C, což je obrovská mýlka.

  • JEŘÁB SLADKOPLODÝ – patří mezi sladké jeřabiny. V České republice roste i v horských oblastech. Je velmi odolný, v podstatě roste tam, kde jiné dřeviny nerostou. Dorůstá do výšky okolo 6m a dožívá se až osmdesáti let. Vzrostlý strom může vyprodukovat až 20kg plodů, kterými jsou malé malvice, připomínající svým tvarem plody rakytníku. Ty se sklízejí od půlky srpna. Zralost plodů se pozná podle zbarvení. Spolehlivým znakem jsou stopky. Čím jsou totiž červenější, tím zralejší jsou plody, které mohou mít několik měsíců stejně červenou barvu. Od planého jeřábu jej poznáme podle listů a chuti plodů. Jeřáb sladkoplodý má pilovitou jen část listu, půlka je hladká. U plané odrůdy je zřetelná pilovitost po celé délce listu. Plody jsou na rozdíl od šlechtěné odrůdy nahořklé. Tato rostlina je nenáročná, avšak díky svým mělkým kořenům, které dosahují do hloubky okolo třiceti centimetrů, může v létě trpět suchem, proto potřebuje dostatečně zalévat. Jeřabiny obsahují hlavně vitamín C, toho mají mnohem více než citróny. Dokonce i sušené plody svojí hodnotou převažují nad citróny. Dále obsahují vápník, železo, jód, karotenoidy, organické kyseliny nebo třísloviny. Plody lze využít do kompotů, zavařenin, sirupů nebo likérů. Výborně také dochutí omáčku ke zvěřině.
  • MORUŠOVNÍK – tento strom je dlouhověký, dožívá se několika set let. Dorůstá do výšky 16m a jedná se asijskou rostlinu. Při výsadbě bychom si měli uvědomit, že se jedná o statný strom, proto jej vysazujeme spíše jako solitér. Jelikož morušovníky jsou teplomilné rostliny, v České republice se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech Jižní Moravy. Hluboce koření a mají radši suchou půdu. Plody se jmenují moruše. Toto ovoce může zdánlivě připomínat ostružiny. Plody jsou sladké a šťavnaté. Častěji se konzumují černé plody z morušovníku bílého. Morušovník černý má bílé plody, které jsou taktéž jedlé, chuť ale není tak atraktivní. Mimo jiné jsou listy jedinou potravou bource morušového, který produkuje hedvábí. Z plodů se vyrábí sirupy, čaje, dále jsou využívány ve farmaceutickém průmyslu. Plody jsou opět bohaté na vitamín C.

Drobné plody těchto stromů se výborně hodí při zavařování, při tvorbě domácích šťáv a sirupů. Dále se využívají v likérech nebo ve farmaceutickém průmyslu. Morušovník by proto neměl chybět na žádné větší zahradě; může dorůst do úchvatných rozměrů.

Autor: Radim Dvořák © photocrew - Fotolia.com