Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 620
79%

Ne, nenavštěvuji 1 778
21%

Celkový počet hlasů: 8398


Zazimování trvalek

17.10.2013 15:06

Zahrada v ziměZima se nám pomalu blíží. Podzim už je v plném proudu a my se pomalu připravujeme na zazimování zahrady. Listí padá, proto máme na zahradě stále dostatek práce s úklidem těchto barevných „penízků“. Mimo listí také odrůstají letničky a vytrvalé rostliny. Uschlé části tak musíme odstranit. K tomuto úkonu použijeme zahradnické nůžky. V jezírku je tato situace o to horší. Hnijící rostliny na nebo pod hladinou totiž vypouštějí přes zimu plyny, které jsou škodlivé pro všechny obyvatele jezírka; tím, jak se drží pod ledem, kazí vodu. Proto preventivně přes jezírko natáhneme síť. Tím zamezíme opadu listí přímo do jezírka a voda se tolik nebude kazit. Rostliny, které mají raději mírnou zimu, nepřesazujeme a neskladujeme v teple domova. Další rady a tipy na stránce o zazimování zahradního jezírka Teplotní šoky by jim ještě víc uškodily. Raději jim zajistíme takovou ochranu, aby nepromrzly.

Rostliny, které nám zkrášlují okna, to jsou především muškáty, fuchsie, begonie a další. Tyto rostliny při prvních mrazech schováváme. Pokud máme zimní zahradu, nemusíme váhat a vložíme je sem. Pokud ne, postačí nějaká chodba, kde je dostatek světla. Než rostliny uložíme dovnitř, zkontrolujeme je. Rostliny, které byly přes léto venku, mohou obsahovat řadu škůdců, jako jsou mšice, svilušky, molice a podobně. Přesunutím do tepla bychom škůdcům vytvořili ideální prostředí pro množení. Napadenou část rostliny odstřihneme nebo rostlinu ošetříme mýdlovou vodou. Pokud jsou například muškáty příliš dlouhé a budou na zemi, je vhodné je zkrátit. Řízky můžeme využít k množení.

Rostliny, které milují léto a zima je pro ně dramatickým období, bychom neměli nechat jen tak. Nejhorší pro tyto rostliny je zimní střídání teplot. Přes den slunce, v noci mráz. Slunce listy popálí a mráz je „dorazí“. Tyto rostliny, které jsou na tyto podmínky choulostivé, obalíme bílou netkanou textilií. Po obvodu stáhneme provázkem a rostlina je v klidu. Další možností je zapíchání smrkových nebo jedlových chvojek po obvodu a zpevnit je provázkem. Takovouto ochranu vyžadují především rostliny z rodu rododendron čili azalky a pěnišníky (ty potřebují před zimou řádně zalít), nebo mandloně. Další rostliny lze zazimovat tím, že se obskládají chvojím.  Tím zamezíme omrznutí kořenů a rostlina je tak dostatečně chráněna.

 

Autor: Radim Dvořák , muškáty.cz