Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Zelená lékárna pomůže lépe a levněji

12.12.2013 10:43

BylinkyS pochmurným počasím, které nás na začátku zimy doprovází, jsme stále náchylnější na nachlazení. Naše oslabené tělo není příliš odolné proti virům a dalším onemocněním, které se mezi námi vyskytují. Proto bychom měli začít s prevencí. Ideální jsou přírodní antibiotika ze surovin, které jsme přes léto vypěstovali.

  • PROPOLIS je pryskyřičná látka s příjemnou aromatickou vůní. Propolis je produkt, který vzniká při stavební činnosti včel. Je to hnědá či naoranžovělá látka, která je mírně lepkavá, vytvářená z pryskyřic. Pokud chceme sehnat kvalitní propolis, budeme muset zajít do našeho úlu, nebo k nejbližšímu včelaři. Používá se do mastí, tinktur nebo i do zubní pasty. Pokud máme však alergie na včelí produkty, v žádném případě se nedoporučuje užívání této látky.
  • CIBULOVÝ SIRUP je určený proti kašli. Cibule je velmi zdravá a v kombinaci s medem se přidává do spousty různých léčivých prostředků. Má spoustu vitamínů a lze z ní využít každou její část. Sirup z cibule vytvoříme tak, že nakrájíme cibuli na jemno. Pokud možno nekovovým nožem, aby nedocházelo k oxidaci a mizení účinných látek. Do sklenice vysypeme veškerou cibuli, kterou jsme nakrájeli a zalijeme medem. Následně promícháme. Nyní už jen tuto směs přikryjeme pokličkou a uschováme. Třikrát denně pak užíváme po lžičce šťávy z cibule, která se zde uvolní.
  • CITRON - tento plod je často využíván v gastronomii jako dochucovadlo, často se přidává do čajů a v neposlední řadě také do léčivých přípravků. Pokud jsme již nemocní, je potřeba zvýšit přísun vitamínu C a dalších látek, které jsou našemu tělu prospěšné. Tyto látky obsahuje citron. Citrón stačí vymačkat do sklenice a vypít s vodou. Tento nápoj je velmi užitečný a naše tělo se po něm brzy zotaví. Ještě užitečnějším citrusem je grep. Ten má ještě více látek, které naše tělo spravují a dávají do správného provozu. Díky hořké chuti grepu je však častým probléme jeho doslazování. Hned ze dvou důvodů bychom měli jíst grep bez cukru. Prvním důvodem je, že pocukrovaný grep ztratí většinu účinných látek a je tak pro naše tělo téměř bezvýznamným ovocem. Druhý důvod je ten, že grepová šťáva smíchaná s cukrem v žaludku kvasí, což není prospěšné pro náš organismus. Proto bychom tyto kyselé či hořké citrusové plody měli jíst čerstvé bez dochucovadel. V tomto stavu jsou totiž nejúčinnější.

 

Autor: Radim Dvořák