Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Zelená střecha

24.06.2014 17:22

Červen se blíží ke konci a léto se značně přibližuje. Zeleninový záhon roste jako z vody. Na rostlinkách rajčat můžeme vidět drobné zelené kuličky, které se vybarví do červena a vyrostou do podoby, kdy je můžeme sklízet. Také bychom měli mít nachystaný letničkový záhon, který můžeme postupně osazovat. Pokud však nemáme zahradu, můžeme si i tak užít trochu přírody. Stačí si pořídit „zelenou střechu“.

Taková střecha nám může dělat radost celý rok. Zároveň zlepšuje mikroklima uvnitř domu. Než si pořídíme rozkvetlou střechu, měli bychom si zjistit několik informací. Nejdříve zjistíme sklon a typ střechy. Jestli je rovná, šikmá, sedlová… Zelené střechy lze realizovat i na šikmých střechách. Dále potřebujeme zjistit, jakou únosnost střecha má. Zelená střecha totiž může vytvořit obrovský tlak dosahující až půl tuny. Také zjistíme odolnost izolačních vrstev. Nyní se můžeme pustit do práce. Pokud použijeme nejtenčí vrstvu substrátu i s drenáží (ta je potřeba jako odvodnění i jako protipožární opatření), zátěž střechy bude okolo 85 kg na metru čtverečním.  Tato verze je vhodná pro výsadbu skalniček. O něco více substrátu potřebuje trávník. Střecha s trávníkem bude mít o něco vyšší zátěž. Ta bude okolo 150 kg na metr čtvereční. Toto všechno platí pouze pro střechy se sklonem do 20°. Díky novým technologiím je možné nechat porůst i střechy se sklonem až do 40°.

Jaké rostliny vysadit? Ideálním řešením jsou suchomilné skalničky nebo mechy. Ty nám budou krásně připomínat roční období svými barvami a zároveň přečkají i spalující letní žár slunce. Na střechu si můžeme konkrétně vysadit rozchodník, třezalku, velmi často využívaný netřesk, mateřídoušku, devaterník šedý a další.

Jaký substrát? Pro střešní zahradu potřebujeme substrát, který bude propustný, bude obsahovat rašelinu i písek. Vytvoříme ho smícháním zahradní zeminy a písku ve stejném poměru. Dále bude zapotřebí rašelina. Tu přidáme k dalším dvěma složkám v poměru 1:4 (1 lopata rašeliny, 4 lopaty směsi písek+zemina). Na tuto směs můžeme nanést vrstvu mulčovací kůry. Vrstva 7-10 cm kůry zabrání přebytečnému výparu a udrží vlhkost, která je vhodná pro rostliny.    

  • VÝHODY ZELENÉ STŘECHY: zamezení přímého vlivu slunečního záření, slouží jako protihluková bariéra, snížení tepelných ztrát přes zimu, ochlazování střechy v letním období, zvýšení životnosti střešního pláště a snížení energetické náročnosti objektů.

Než si však začneme pořizovat tuto zahrádku na střechu, měli bychom nechat posoudit statika, zda je to vůbec možné. Předejdeme tak problémům.

 

Autor: Radim Dvořák a Zelené střechy.cz