Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Zelená voda v zahradním jezírku ?

05.05.2013 21:38

Zelené jezírkoDuben je měsícem probuzení. Ze zimního spánku se probouzí zvířata, ze zimovišť se vrací ptactvo do svých letních příbytků, savci vyvádějí mladé, rostliny kvetou a stromy se začínají zelenat. Zelená a žlutá barva dokáže zahnat únavu a krásně rozzáří tmavá místa. Kde je ale zelená barva na obtíž? Touto barvou se na jaře také začínají zbarvovat některá zahradní jezírka. Na jaře se zazelená asi 70% jezírek v zahradách, často to však není tím, že by byly špatně založeny. Co vše nám zelená barva o jezírku prozradí?

Zelná barva je způsobena jednobuněčnými a malobuněčnými organizmy. Jak proti tomuto zákalu bojovat? Na internetu je možné zakoupit spoustu přípravků, většina výrobců nás ujistí, že přípravek neškodí ani rostlinám, ani živočichům, kteří se v jezírku nachází. Většinou je to i pravda, ale účinné přípravky jsou poměrně nákladné. Tyto přípravky v 90% nefungují dlouhodobě. Jezírka se celkem vyčistí, ale po jednom, dvou, maximálně třech měsících přípravek přestává účinkovat a začíná se opět tvořit řasa.

Další způsob, jak se zbavit zelené vody a řas v jezírku, je UV lampa. Tento způsob likvidace řas je účinný, avšak velice nákladný. UV lampy seženete ve spoustě internetových i kamenných obchodů, cena se však pohybuje v tisících korun.

Nejdůležitější v okrasném jezírku je rovnováha.

Nejúčinnější a nejlevnější řešení je nejnáročnější fyzicky a časově. Zelené řasy v jezírku vznikají díky přebytku živin a dostatku slunečního svitu. Sluneční svit můžeme omezit zakrytím v nejparnějších dnech. Jak omezit přísun živin? Rostliny, které sázíme do jezírka, zasadíme do písku či štěrku. Na podzim je nutné jezírko zakrýt sítí, aby do něj nepadaly listy.                Na jaře všechny vysoké trávy, jako je orobinec, kosatec nebo rákos ostříháme u hladiny, tím zamezíme hnití zbytků ve vodě. Všechny suché rostliny z vody odstraníme. Tím omezíme přísun živin do jezírka. Většinu živin využijí především na jaře rostliny k růstu a kvetení. Pro řasy nezůstane nic, možná se objeví v drobné míře vláknitá řasa, tu však snadno za pomoci hrábí nebo klacku odstraníme. Dále bychom měli dbát na množství rostlin, které do zahradního jezírka sázíme. Jezírko by mělo být ze 70 % zarostlé rostlinami. Tím zajistíme dostatek spotřebitelů přebytečných živin v jezírku, které zde vznikají za pomoci vodních živočichů a rostlin. Toto řešení je nejšetrnější a nejméně nákladné. Pokud dodržíme tyto zásady, budeme mít krásně průhledné okrasné jezírko.

 

Autor: Radim Dvořák