Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Zelený nebo žlutý trávník? Máte na výběr

18.08.2015 18:04

Pomalu končí jedny z nejteplejších, a také nejsušších prázdnin za posledních několik let. Dlouhotrvající sucho (na některých místech republiky nepršelo 6 týdnů) doplnily čtyři týdny tropických veder. A právě kombinace nebývalého srážkového deficitu a slunečního úpalu prověřila značnou část českých a moravských zahrad. A když se dnes řekne zahrada, velká část lidí si představí trávník. Samozřejmě že zelený trávník. A velká část trávníků má teď nepříjemnou žluto hnědou barvu, a je otázka zda se ještě kdy vzpamatují do původní krásy.
Některé zahrady ale zůstali krásně zelené, a to díky zeleným trávníkům. Je to otázka pouze dostatečné závlahy?  Odpověď zní „nejen závlahy“. Trávník musí být správně založen a udržován.

Příprava půdy pod trávník

Tak jako se dům nestaví od střechy ale od základů, je to stejné i s trávníkem. Základním a pro pozdější dobrou kondici trávníku je důležitá příprava podkladu. Jejím podceněním, nebo naopak pečlivým zvládnutím dokážeme velmi mnoho, a správný podklad s vhodně zvoleným druhem substrátu dokáže do značné míry eliminovat negativní vlivy, které sebou nese třeba i počasí.
Zapomeňte na tuhou jílovitou půdu, utaženou ještě po stavebních pracích kolem domu.   Půda, do které budete sít travní semeno, musí být ideálně hlinitopísčitá, s dostatečným podílem humusu a odpovídají hodnotou pH. Pokud takovou na zahradě máme, postačí jí dostatečně prokypřit, zbavit kamenů, kořenů a hrud a připravit pro výsev. Obvykle ale taková půda na zahradách chybí a je nutné jí dovézt. Počítejte s  optimální vrstvou kolem 15cm, a pokud na zahradě plánujete několik desítek metrů travní plochy, bude se jednat o kubíky takového trávníkového substrátu.  Jestliže jste v této fázi, a vybíráte zahradnickou firmu, najdete v této fázi rozpočtu patrně jednu z největších položek kalkulací. Profesionální trávníkářské firmy budou mít tuto položku rozpočtu vysokou, a dobře budou vědět proč. Pokud mají za trávník přejmout víceletou záruku, musí mít podklad prostě pečlivě připravený a toho nedocílí jinak než dostatečnou vrstvou. Na 20 metrů potřebujete 3 kubíky substrátu. Zapomeňte na nákupy substrátu v pytlích v hobby centrech a vožení domů v kufru auta. Tady bude potřeba nákladní auto a asi nebude jedno :)

Na závlahu potřebujete dostatek vody

Letošní sezona byla z pohledu trávníkáře tak trochu extrémem. I u travních ploch vybavených závlahami  docházelo k poškození travních porostů horkem a prudkým sluncem, zvláště v blízkosti rozpálených chodníků , teras nebo komunikací. Na spoustě míst na konci veder začala docházet voda – ať už ze studní, nebo z běžné vodovodní sítě.  Obvykle udávaná hodnota 5 litrů vody na čtvereční metr a den často nestačila, a bylo nutné jí zvýšit. Ještě než začnete pořizovat závlahu, zjistěte si, zda Vaše studna zvládne takový pravidelný odběr. Při 150 m2 trávní plochy budete v takto parném létě potřebovat necelý kubík vody. Jen o letošních prázdninách ty bylo prakticky každodenní zalévání.
Nemáte vlastní studnu?  Pak si zjistěte cenu vody ve Vaší lokalitě, vynásobte a dojdete k překvapivě vysokým číslům. Ano, zelený trávník v letošním parnu není rozhodně provozně levná záležitost.
Závlaha, pokud se pro ni rozhodnete, by měla vycházet z dobře připraveného návrhu, nesmí být šita horkou jehlou. Jednotlivé závlahové sekce musí být vůči zalévaným plochám dostatečně dimenzované, je třeba počítat s větrem, vydatností vodního zdroje, počtem jednotlivých trysek, délkou potrubí, jeho odporem, provozními tlaky, správným množstvím vody, ….. Ve zkratce – správný návrh závlahy vede k dobře fungujícímu trávníku s rozumnými provozními náklady

Výsadba nebo výsev?

Ceny trávníkových koberců v posledních letech klesly na cenově přijatelnou úroveň a tak jsou určitě alternativou běžnému výsevu. Záleží jen na Vás, jakou cestou se vydáte, výsev je samozřejmě běžný a obvyklý postup jak docílit hustého trávního koberce. Nebude to ale rozhodně za pár měsíců, celý proces může trvat kolem dvou let. Po tuto dobu byste o péči takto založený trávník měly ponechat trávníkáři ze zahradnické firmy.  Právě v tuto dobu je travní porost velmi náchylný k poškození, a nechá se při neodborné údržbě napáchat více škod než užitku,
Travní koberce jsou ideální, pokud chcete mít krásný trávník ze dne na den, jste málo trpělivý a spěcháte na dokončení zahrady. Výhodou je prakticky celosezónní možnost pokládky travního koberce, rychlé scelení takovéto travní plochy, která může být za velmi krátkou dobu po pokládce využívána třeba jako volná plocha pro Vaše děti.
Travní koberce jsou prakticky bez plevelů, silně homogenní a pokud je kvalitně připraven podklad, jeví se jako optimální cesta jak dosáhnout kvalitní travní plochy rychle , prakticky okamžitě.

Údržba trávníků

Vždyť je to jenom trávník. Věta, kterou často zahradníci slýchají. Ano, tráva roste na každé louce, nebo v příkopu u silnice. Jenomže takovou Vy na své zahradě určitě chtít nebudete. U Vás doma čekáte trávník, který se v ideálním případě bude blížit tmavě zelenému pažitu, na kterém se honí za míčem fotbalové hvězdy z Ligy mistrů nebo dokonce tenisové superstar ve Wimbledonu. A takový trávník nebude rozhodně bezúdržbová záležitost.  Něco můžete zvládnout vlastními silami – pravidelné sekání je základ. Ale třeba hnojení trávníků je už tak trochu „vyšší dívčí“, používaná hnojiva se liší od pudní reakce trávníkového substrátu , zatížení trávní plochy, četnosti sečení a spousty dalších kritérií. Nutná je také vertikutace a aerifikace trávníku. Jsou to pro Vás úplně cizí slova?  Pak raději svěřte péči o svůj trávník odborníkům, než na zahradě budete mít žlutý suchý trávník plný pampelišek, jitrocele nebo mechu
 

Fotogalerie: Trávníky - pokládka a výsev

Zdroj fotografií - Trávníky Bula