Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Zimní zelenina

28.01.2014 11:56

KapustaLeden, to je první měsíc nového roku. V tomto měsíci bychom si my, kteří chceme na zahradě v tomto roce zasadit, vypěstovat a sklidit, měli rozmyslet co, kdy, kde a jak. Měli bychom si namyslet, co všechno chceme vypěstovat, kolik prostoru můžeme využít, zda budeme mít čas na obdělávání a také na sklízení. Měli bychom si vše naplánovat. Za chvíli přijde doba, kdy se vrhneme do předpěstování. Proto je důležité si naplánovat, co budeme pěstovat, vyhneme se tak problémům s místem, kterého na zahrádce není nekonečně mnoho. Také je potřeba si nastudovat, které plodiny můžeme pěstovat vedle jiných, které se k sobě nehodí a podobně. Zároveň je také možné, že naše zeleninová zahrádka stále není prázdná. Je dost možné, že se na ní něco skrývá…

                V období, které se nazývá zimou určitě i u plodin na zeleninové zahrádce využijeme netkanou textilii nebo chvojí. Co se na takové zahradě může nacházet? Otužilci jako například ozimý špenát, pastinák, póry, saláty a kapusty. Tyto vzrostlé otužilce přikryjeme chvojím nebo textilií. Pokud nasněží, můžeme přihrnout i sníh. Sněhová přikrývka je totiž výborným tepelným izolantem. Díky němu pak ještě v lednu můžeme sklízet. A to především zimní cibuli nebo kadeřavou petržel. S některými rostlinami můžeme zkusit rychlení. Kořenovou petržel a pažitku umístíme v kelímcích do teplejšího prostředí a začínáme mírně zalívat. Nejdůležitější je pro ně teplo a světlo. Dále můžeme začít pěstovat řeřichu. Tu pěstujeme na podobném místě jako kelímkovou pažitku a petržel. Dále můžeme začít s klíčením obilných klíčků. Klíčky pšenice a žita důkladně propláchneme vodou. Následně necháme plavat ve vodě asi dvě hodiny. Poté vodu vylijeme. V misce necháme na suchém a světlém místě. Klíčky jsou velmi zdravé a ochrání nás před virózami a zlepší imunitu.

                Zeleninu však nemáme jen na zahradě, ale i ve sklepě. Tu, která je uskladněná musíme kontrolovat. Plody, které mají nejvyšší čas konzumace, spotřebováváme. Dále se věnujeme přebírání. Nahnilé a nemocné plody odnášíme na kompost. Pokud jsou jen trochu nahnilé, můžeme hnilobu vykrojit a plod zkonzumovat. Dále můžeme začít s čištěním skleníků, pařenišť a květináčů, ve kterých zeleninu budeme pěstovat.

 

Autor: Radim Dvořák